Nyheder

Øl bliver pesticidfrit – fortsat pesticidrester i mad til spædbørn

7. juli 2017

Den politiske forbruger har fortsat magt: DLG kræver, at maltbyg, der bl.a. bruges til øl og whisky, ikke sprøjtes med glyphosat. Men børnemad er fortsat ramt.

DLG, der er Danmarks største grovvareselskab, har fulgt krav fra malterier og bryggerier. Én million borgere i EU har underskrevet en protest mod glyphosat, og det har gjort indtryk på DLGs hovedsæde i Axelborg i København.

Fortsat pesticider i børnemad

Men der vil stadig være pesticidrester, herunder rester af glyphosat, i børnemad, hvis det står til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

I et samråd på Christiansborg den 23. juni negligerede ministeren risikoen for skader på hjerne og nervesystem, efter man har fundet pesticidrester i danske børns urin.

– Med den nuværende viden er vurderingen, at danskernes samlede indtag ikke udgør en risiko. Denne vurdering gælder også for gravide og børn, sagde Esben Lunde Larsen.

Pesicidrester i urinen hos børn

Det var en undersøgelse fra SDU, hvor 90 pct. af undersøgte børn havde pesticidrester i urinen, som forårsagede samrådet.

Det er ikke mere end et år siden, at en lignende undersøgelse fra Københavns Universitet påviste rester af glyphosat i urinen hos samtlige af de børn, man undersøgte.

I Tyskland har man også konstateret udbredte mængder af sprøjtegiftrester i borgernes urin. Det fik de tyske bryggerier til at kræve sprøjtefrit maltbyg til produktionen af øl.

Fortsat glyphosatrester i mad til spædbørn

Det betyder, at mens voksne fremover kan drikke pesticidfri øl og whisky, ser det noget anderledes ud for spædbørn. Men hvis man skal tro miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), er det slet ikke noget problem.

– Man kan stole på, at myndighederne sikrer høj forbrugerbeskyttelse. Samtidig med at landbrug og gartneri fremover kan bruge de stoffer, der er nødvendige for produktionen, sagde ministeren på samrådet.

Kilde: gylle.dk

Forrige artikelTablets hjælper lus

Næste artikelFerieklar: Din smartphone gør dig dum og fjern