Nyheder

Øjnene har godt af omega 3

15. december 2010

En af de værste sygdomme for øjnene – AMD – bliver mildnet af omega 3-fedtsyrer fra fisk og skaldyr, viser ny forskning.

Synet er den sans, vi oftest tidligst mærker skranke. Rigtig mange må allerede i 40’erne en tur forbi optikeren, fordi armene ikke er lange nok, når avisen skal læses.

Når man så rykker endnu længere op i aldershierarkiet, oplever mange ældre, at øjnene for alvor begynder at svigte. Den hyppigste årsag er AMD – aldersrelateret makuladegeneration.

Men du kan gøre noget selv for at styrke øjnene og mildne sygdommen, der i sidste ende kan føre til blindhed. Omega 3-fedtsyrer har nemlig vist sig effektiv overfor AMD, skriver pysorg.com.

Omega 3 fra fisk og skaldyr

Den nye forskning bygger på resultater fra en spørgeskemaundersøgelse af 2.390 personer mellem 65 og 84 år. Især deres madvaner, og hvor meget fisk og skaldyr de fik ugentligt, blev kortlagt, hvorefter de blev undersøgt øjnene for AMD.

Alle de ældre fik fisk og skaldyr mindst én gang om ugen, men 68 af dem havde fremskreden AMD, og lige præcis disse fik markant færre omega 3-fedtsyrer end de andre.

Det var især problemer med blodkar i øjnene og svind i nethinden, der betød, at nethinden lysfølsomme sanseceller var ved at gå til grunde.

På grund af de lave antal med fremskreden AMD – kun tre pct. af forsøgspersonerne, kan det ikke udelukkes, at andre faktorer spiller ind – f.eks. genetik og miljø. Men der er set sammenhæng mellem færre problemer for øjnene og indtag af omega 3-fedtsyrer tidligere.

Forebyggelse for øjnene med omega 3

Hvis du mærker begyndende problemer med øjnene, bør du ikke selvmedicinere med omega 3-tilskud, men i stedet konsultere en øjenlæge. Der er dog ikke noget til hinder for, at du – før øjnene får problemer – sørger for at forebygge med sund kost, som masser af fisk og omega 3.

Resultaterne i det nye studie er i overensstemmelse med tidligere studier, der også har vist en sammenhæng mellem omega-3-kosttilskud og en bedre beskyttelse mod AMD, oplyser forskningsleder Bonnielin Swenor fra Wilmer Eye Institute ved Johns Hopkins School of Medicine i USA.

I Danmark rammer AMD hver tiende over 60 år.

Kilde: Videnskab.dk

(Oprettet den 15. december 2010)

Forrige artikelPiger bliver klogere af at bevæge sig

Næste artikelUndgå dårlig mave over julen