Mad

Økologisk – mad som medicin

25. september 2009

Når vi ikke bare vil spise for at overleve, men også gerne vil leve godt, have smag og overskud af det, vi spiser.

Det sunde frø

Quinoa – eller quinua – er en plante, der stammer fra Andesbjergene. Her er det en meget vigtig fødeafgrøde, og den har været dyrket i mere end 7000 år.

Quinoa – der kan tåle ned til 8 graders frost – er faktisk ikke en kornsort, men tilhører familien amaranth.

Frøene indeholder stort set alle essentielle aminosyrer og har et meget højt proteinindhold. Derudover har de et fedtindhold på 5 pct., hvoraf den største del er de sunde fedtsyrer – omega-3 og alfalinolensyre.

Lima, Andes Quinoa

Her er et lækkert alternativ til ris eller bulgur. Med sine strenge krav til fremstilling er Lima et kendt kvalitetsprodukt. Brug quinoa som tilbehør – en nem måde at spise det på i hverdagen.

Urtekram, Quinoa Flakes

Et sprødt morgenmadsprodukt som indeholder 16 pct. quinoafuldkorn. Herudover indeholder Quinoa Flakes fuldkorn fra majs, hvede og ris og er et meget fiberrigt morgenmadsprodukt med hele 20 pct. fibre.

Granatæble-nektar er en sund nyhed:

I græsk mytologi blev granatæble kaldt ”livets frugt” og var især anerkendt for sine gode helbredsmæssige egenskaber, blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter. Nektaren har faktisk et endnu højere indhold af antioxidanter end rødvin og grøn te. Udover granatæbleekstrakt indeholder denne nye saft også hvid te, agave-koncentrat og aronia juice.

Biotta blåbær-nektar:

Blåbær indeholder naturlig garvesyre, fructose, myrtillin, vitaminer og mange andre vigtige næringsstoffer.

Bærene bliver ofte hyldet i urtebøger, for deres positive indflydelse på blodkarrenes funktion – og så kan de lindre diarré. Udover blåbær indeholder nektaren ekstrakt af citron balsam, der giver saften en frisk og afrundet smag.

Et kvindevenligt bær

Tørrede tranebær er lækkert i salater, sammen med surmælksprodukter eller som en snack sammen med nødder og andre tørrede frugter.
Ud over at smage dejligt har tranebær et hav af gode egenskaber – især for kvinder. For eksempel har det vist sig, at tranebærrets rubinrøde farve er et tegn på, at det indeholder velgørende plantestoffer kaldet flavonoider. Disse kan være med til at forebygge den smertefulde og temmelig sejlivede urinrørs-/blærebetændelse, som plager mange kvinder. Herudover har tranebær et højt indhold af antioxidanter, som mange mener har forebyggende egenskaber.

Efterårssnacks

Vi er på vej imod koldere tider, og hvad er så hyggeligere end at sidde i sin varme stue og få nogle lækre snacks sammen med venner og familie. Vi har fundet nogle fristelser, der kan gøre dine hyggeaftener endnu hyggeligere:

Provamel Soja choko-drik

Intet er bedre end en dejlig kop varm kakao på en kold aften. Med Provamel chokoladedrik får du et soyaprodukt, der falder i god smag hos den søde gane. Drikken er 100 pct. vegetabilsk og indeholder ingen kolesterol.

Frugtbar fra Allos

Igen et lækkert produkt, der kan stille lækkersulten – uden at give dårlig samvittighed. Barerne består af nøje afstemte kombinationer af næringsrige tørrede økologiske frugter og nødder, og de er fri for både konserveringsmidler, farve- og aromastoffer. Der findes fem forskellige smagsvarianter: Mango, daddel-appelsin, ananas, æblevalnød og tranebær.

Popmajs

For nogle mennesker er tv- og filmaftener ikke det samme uden popcorn. Økologiske popmajs evt. poppet i en god sund olie smager som biffens, men du bestemmer indholdet. En sikker vinder hos ungerne. Husk låget!

Kur Delights

Delights fra KurFood er små, søde kugler, der smager skønt, og tager trangen til at kaste sig over fedende, sukkerholdige og usunde snacks. Delights er baseret på tørret frugt, kakao, mynte, nødder eller krydderier og intet andet. Kuglerne fås i flere forskellige varianter – vi har testet: Hazel, Brownie, Mint og Spice.

Se mere om produkter og leverandører på:

Forrige artikelFor meget medicin – for lidt tale!

Næste artikelØkologisk – urbrød fra Hjørring