Skøn

Økologisk smørelse…

25. september 2009

Smørelse både til indvendigt og udvendigt! Uanset om du skal smøre nogen eller vil forkæle dig selv, så har vi fundet masser af spændende økologiske produkter denne gang.

Olier til krop og sjæl

Vi har fundet et spændende udvalg af økologiske olier til massage og velvære – både med og uden duft. Olier er optimale, når du vil forkæle en, du holder af med en god gang massage – eller brug den i stedet for bodylotion. Der fås efterhånden mange varianter, der trænger hurtigt ind i huden.

Fra Urtegården:

Eucalyptus massageolie – eucalyptus er kendt for sin opkvikkende virkning.

Lavendel massageolie – lavendel er berømt for at virke beroligende og afslappende.

Uparfumeret massageolie – i økologisk kvalitet – kan tilsættes den duft, du selv ønsker, eller bruges uden.

Fra Urtekram:

Abrikoskerneolie, jojobaolie eller rose – presset direkte af blomster eller kerner. Hvis du bruger bodyolie efter badet, så dup kun kroppen tør. Masser så olien ind i den fugtige hud.

Abrikoskerneolie har normalt en helende og velgørende effekt på huden, rose virker afslappende og beroligende på nervøse spændinger, mens jojoba var en populær olie hos indianerne mod rifter og solskoldning. Især hår og hovedbund har gavn af jojoba, som kan medvirke til fjernelse af skæl og uren hud. Masser det i hovedbunden og lad det trække 30 min. og vask det ud med en mild shampoo.

Fra Essential Care:

Relaxing Body oil er en krops/massageolie med beroligende effekt, mens Muscle Ease massage oil er god til afhjælpning af ømme led og muskler.

Fra Natur-Drogeriet:

Trope Palmeolie er både til udvortes og indvortes. Uden på kroppen er det en let håndterbar massageolie, der optræder i fast form ved stuetemperatur og smelter ved kropstemperatur. God beskyttelse, når huden bliver udsat for meget vind og vejr. Eller en perfekt afslutning på et fodbad.

Palmemolie blev for mange år siden populært til indvortes brug, da det efter sigende har en effekt på ledproblemer som leddegigt, når det indtages. Med sin store mængde af mættede fedtstoffer kan olien også tåle opvarmning uden at blive ødelagt.

Mod kryb, kravl og kløe

Essential care har en hel serie af økologiske produkter, der kan beskytte og lindre, når myg, lus og svamp er på spil.

Mosimix er en 100 pct. økologisk myggeolie med frisk duft af citrus – lemongrass, som olien indeholder er en duft, som myggene typisk ikke kan lide.

Hair Lice Therapy oil – det har efterhånden vist sig at være effektivt med olier mod de ubudne hovedgæster. Olien lægger sig i hårets rødder uden af irritere hovedbunden.

Tea Tree shampoo – en 70 pct. økologisk shampoo med duft af tea tree, som anbefales sammen med luseolien, da lusene ikke kan lide duften. Tea tree er også kendt som en god antiseptisk olie mod f.eks. svamp.

Soothing salve indeholder styrkende, helende og lindrende ingredienser, der kan bruges mod kløe, rødme og arp. Salven er en 100 pct. økologisk salve og er så mild, at den kan anvendes på nyfødte.

Mild smørelse inden i

Gule hørfrø er mildere end deres mere kendte brune brødre. Men ligesom andre hørfrø indeholder de gule masser af de essentielle Omega 3-fedtsyrer. Hørfrø er alle tiders mod forstoppelse og til at sikre en god fordøjelse.

Dronningenødden

Macadamia-nødden fra Australien kaldes også dronningenødden i sit hjemland. Den er omgivet af historier og legender, men blev faktisk først ’opdaget’ af andre en urbefolkningen i 1877. Siden er den blevet populær for sin delikate smag hos mange gourmetter. Den består af 76 pct. fedt, hvoraf den 82 pct. er enkelt umættede. Har en positiv virkning på kolesterolet. Fås som olie eller på dåse: saltede og serveringsklare til en hurtig snack.

Fristelser med samvittighed

Urtekram har et par lækre fairtrade nyheder i deres økologiske sortiment. Paranødder eller kaffebønner pakket ind i chokolade. To af varianterne er med mælkechokolade, mens den ene paranød også fås med mørk chokolade. Paranødder indeholder sunde fedtsyrer som linolsyre og virker mættende – kaffebønnen er kendt for at virkeudrensende.

Nyd chokoladen, lad den smelte i munden og tyg nødden til sidst – så får du mest glæde af at synde!

Majsgalet med overfrakke

Normalt kender vi risgaletterne, der i en sød variant har fået chokolade på – nu er der også en majsgalet på markedet med samme tøjsmag. Kakaobønnerne er fra Peru og rørsukkeret fra kooperativer i Paraguay. Galetterne er sprøde med en anelse mere bid end i risvarianterne.

Mmmhh, nougat…

Nougatcreme, der er både økologisk og fairtrade-certificeret. Så bliver det ikke mere fløjlsblødt. En smag af hasselnødder og chokolade er altid en sikker vinder på morgenbordet, når brødet eller ungerne rigtig skal smøres…

Eller hvad med delikate marmelader fremstillet efter traditionelle opskrifter af friske frugter og bær, der dyrkes efter økologiske principper i Nantes i Sydfrankrig. Respekten for traditionelle fremstillingsmetoder og de nøje udvalgte råvarer, gør marmeladerne helt specielle. Med Fairtrade-certificeret rørsukker fra Paraguay. De tre varianter er: Kirsebær, rabarber, blåbær.

Ekstra Toppings

Abrikoskompot er lækker økologisk smørelse til alt, som sød, syrlig og frugtagtig vil klæde – f.eks. på isdesserten, tærten, i smoothien eller på morgengrøden.

Smørelse til sjælen

Rooibush er en koffeinfri urtete, lavet på bladene fra den afrikanske busk. Folk med søvn- og hjerteproblemer plejer at nyde teen som et godt alternativ til kaffe og sort te. Den har en aromatisk og sødlig smag, som selv børn kan lide. Udover at virke beroligende, har den en god effekt på immunforsvaret, mave-tarmsystemet og ved allergi.

Sødt uden sukker

Bestikkelse uden at belaste blodsukkeret unødigt… Slikkepinde og bolcher sødet med frugtsaft og rismalt fra Finestra Cielo, sælges af Funkisfood herhjemme, og er med i deres brede sortiment af økologiske snacks uden sukker, men med tydelig børneappel. Tutti Frutti eller blåbær… Børnene opdager næppe, at sukkeret mangler.

Sukker, som naturen laver den

Rapadura er tørret, naturligt saft af rørsukker. Da det ikke er raffineret, har det en stærk speciel lugt og en mere karamelagtig smag. Der er nærmest tale om en slags fuldkornssukker med langt flere næringsstoffer end både det hvide sukker og bihonning. Undersøgelser har endvidere indikeret, at det uraffinerede sukker ikke giver karies på tænderne, som det raffinerede gør.

Forrige artikelVinterbadning – sundt eller usundt?

Næste artikelSmurt i afstressende dufte