Mad

Økologiske Erstatninger

25. september 2009

Normalt er økologi en tilføjelse – denne gang har vi dog fundet erstatninger, som kan bruges, når du gerne vil undgå f.eks. mælk eller gluten. Og så har vi et par lækre sunde nyheder

Flydende ris

Den vel efterhånden mest populære erstatning for mælk er den søde risdrik. Her i en lækker økologisk version fra Rice Dream. Den fås både i en literkarton og små praktiske rejsebrikker.

Risdrikken er i smag og konsistens optimal som erstatning for mælk i smoothies, grød og andet, der ikke tager skade af lidt sødme.

Madlavnings-trylleri

Hvis mælk ikke længere er et alternativ i dit køkken, så har du højst sandsynligt allerede reflekteret over, hvor mange gange vi bruger mælk i madlavningen.

Soya cuisine fra Provamel er et alternativ til mælk og fløde i forbindelse med madlavning – f.eks. til supper, saucer, sammenkogte retter, desserter og i kaffe og te.

Ny smag til guffet

Carob er et andet ord for Johannesbrødskernemel – fra tørrede og pulveriserede frugter fra Johannesbrødstræet. I nogle opskrifter bruges carob som en erstatning for kakao. Udseendet er også meget lig kakao, men smagsmæssigt er det en noget anden oplevelse. Du kan sagtens lave lækre småkager og guf med carob, der er koffeinfri og efter sigende skulle være godt for maven og blodsukkeret.

Til lidt af hvert

Jomfrukokosolie er blevet en populær erstatning for især stegemargarinen. I modsætning til de fleste andre olier, kan kokosolien nemlig tåle høje temperaturer uden at blive ødelagt, og så giver det en delikat smag til rigtig mange retter, hvis man vælger en med kokossmag.

Urtegaarden har senest meldt sig i rækken af leverandører ud i kokosolie. Og det er nok ikke helt tilfældigt, da kokosolien kan bruges både i kroppen og udenpå kroppen. Så selvfølgelig skal et firma, der både sælger hudpleje og mundguf have deres egen kokosolie. Kan både bruges til massage, afrensning af makeup, tilførsel af fedt til huden eller som solbeskyttelse.

Salt, sødt og dyppelse

Mayo med soya

Vil du heller ikke undvære mayonnaisen, selvom der er ryddet op i køkkenskabene? Yakso’s Soya Light er en mayonnaise lavet på solsikkeolie, soja, æble vineddike, sennep, guar mel og havsalt. Altså ingen æg eller unødig kemi.

Salt med tang

Gomasio er japansk urtesalt lavet på ristet sesam og tilsat forskellige smagsgivere – f.eks. tang. Både sesam og tang har en række heldige egenskaber.

Tang har et højt indhold af mineraler og vitaminer og er et godt supplement til den daglige kost. Man mener, at tang influerer positivt på giftstoffer i kroppen, og at det medvirker til, at vi udskiller dem hurtigere.

Saltet kan bruges stort set alle steder, hvor du normalt bruger salt, men den er rigtig god til krydrede retter.

Sød som sirup

Malto Farro er en lækker økologisk sirup, du kan bruge i alt fra kager, på pandekager eller i madlavningen, hvor den kan erstatte honning eller sukker. Den kan også smøres direkte på brød.

Malten er lavet 100 pct. på spelt, og siruppen indeholder derudover kun vand.

Hyggehjørnet

Sukker, gluten og mælk er især svært at undvære, når der skal hygges, eller når den lokkende lækkersult melder sig.

En pose blandet

Lene Hansson-serien har fået et par sunde snack-poser med tørret frugt og nødder – lige til at tage med. Der er en Energy-snack bl.a. med græskarkerner og mandler samt kerner og frugt. I Wellness-snacken er frugt og kerner suppleret med kakaonibs, der tilfører kakao-smag.

Chokolade uden sukker

Sweetnut har specialiseret sig i lækre chokolade-produkter uden sukker og mælk. En plade kan spises, rives, hakkes, smeltes eller på anden måde fordeles med rund hånd over desserter, kager eller andet, der skal have et lækkerpift.

Knas med kiks

Solena biscuits er glutenfri og laktosefrie kiks – lavet på rismel og majsstivelse. Kiksene indeholder økologisk rørsukker og amaranth. Praktiske at have med til den lille sult, når du gerne vil undgå gluten.

Guf uden noget

Rene tørrede frugter med et twist. Delights fra Kur Organic Superfoods er gufkugler uden mælk, gluten eller sukker. De sidste varianter på markedet har fået pift fra lakrids i Black, fra kaffebønner i Coffee Bean og fra grøn te og citronolie i Lemon Green Tea. Lækkert med overraskende nuancer og sundt uden at føles asketisk.

Forrige artikelSkab tradition for sunde børn

Næste artikelForkæl din hud på den fede måde