Liv

Ole Henriksen: “Glad med vilje!”

26. oktober 2015

Du kan selv træne din hjerne, så du bliver mere glad. Det er spa-guruen Ole Henriksen et levende eksempel på. Nu har han videnskaben med sig.

Alle danskere, også dem, der aldrig har mødt ham, har en holdning til Ole Henriksen og hans smittende smil. Men de færreste ved nok, at bag den polerede og tilsyneladende sorgløse facade gemmer sig hård selvdisciplin og hang til rutiner, som ikke rigtig rimer på en mondæn, let og luksuriøs tilværelse.

Selvdisciplin og rutiner er nemlig vejen til en glad og sund hjerne. Det har virket for Ole Henriksen, og det kan virke for alle os andre. Hvis vi vil.

Den grimme ælling fra Nibe

Ole Henriksen er alt andet end bare kosmetisk overflade. Han kender til smerte og afsavn. Den grimme ælling fra Nibe, der skulle så grueligt meget igennem, inden han kunne rejse sig som en smuk og glad svane. Feteret som stjernernes spa-guru i Hollywood. Fuld af modsætninger og kontraster, og derfor er hans liv en fortælling, der fascinerer de fleste. Ole Henriksen stiller heldigvis gerne op igen og igen for at fortælle sin livshistorie, der kunne være taget ud af et eventyr.

Anledningen til Naturli´s møde med ham er bogen, som TV-journalist Ole Juncker står bag, og som Ole Henriksen generøst har bidraget til.

Titlen, ”Sådan får du Ole Henriksens hjerne”, mere end antyder, at den danske verdensberømthed er bogens omdrejningspunkt. Forud for bogen ligger flere års venskab mellem de to gange Ole. Et venskab, som slog rødder, da Ole Juncker var i gang med en tv-serie, hvor en række kendte danskere kom på briksen til behandlinger på Ole Henriksens spa i Hollywood. Mange med stort forbehold over for den evigt smilende mand.

– Jo mere jeg fulgte Ole Henriksen, jo mere fascineret blev jeg af ham. Over at se, hvordan alle bliver blæst omkuld, den første gang de møder ham – også de mest skeptiske. Han gør simpelthen hverdagen til en fest, men hvordan gør han det? Det ville jeg undersøge og samtidig forsøge at finde ud af, om jeg selv kunne blive som Ole Henriksen, fortæller Ole Juncker, der lige når at tilføje, at han egentlig ikke var utilfreds med sit tidligere liv, men at han alligevel ind imellem følte sig spærret inde i sig selv og sjældent følte sig helt igennem glad.

– Alle stræber efter at være perfekte uden at blive lykkeligere af den grund. Min mission handlede derfor ikke om perfektion, men om at finde frem til den bedste version af mig selv. Ole Henriksen skulle være min læremester, og jeg ville undersøge ham på alle leder og kanter. Heldigvis var han med på ideen om, at jeg ville forsøge at få en hjerne som hans, fortæller Ole Juncher, mens Ole Henriksen tilføjer med et glimt i øjet:

– Ja, jeg må sige, du havde alle odds imod dig. Men du klarede dig jo fantastisk!

Forskel på glade og melankolske hjerner er synlig

Som noget nyt og unikt dokumenterer den nye bog, at det via scanninger af hjernen faktisk kan måles og ses med det blotte øje, hvilken forskel der er på en glad og en melankolsk hjerne. Da det ikke var muligt at få det danske sundhedsvæsen med på at gå hele vejen i afdækningen af Ole Henriksens hjerne, indledte Ole Juncker og Ole Henriksen et samarbejde med den amerikanske neuropsykolog John B. Arden, som via sine videnskabelige målinger og analyser af de to gange Ole’s meget forskellige hjerner, er med til at gøre den nye bog til yderst interessant læsning.

Noget af det sværeste for Ole Juncker, i processen med at træne sin hjerne op til at ligne Ole Henriksens, var at kopiere hans velkendte praksis med at give alle mennesker, han møder på sin vej, komplimenter. En anden typisk Ole Henriksen adfærd er hver dag at sige godmorgen til sit eget spejlbillede med ordene: ”Hvor ser du godt ud. Hvor er du smuk!” Den havde Ole Juncker også svært ved at kopiere.

I begyndelsen følte Ole Juncker, at komplimenter til både ham selv og andre var unaturlige og akavede. Og at han for det meste måtte fake sine udgaver af Ole Henriksen-smilet. Men han måtte sande, at det at ændre adfærd og blive en bedre udgave af sig selv – og følge kursen derhen med jernhård selvdisciplin – faktisk virkede. Fake-smilet blev ægte, og komplimenterne begyndte af flyde ubesværet ud af Ole Junckers mund.

Disciplin og gentagelse giver resultater

Det er netop selvdisciplin og et net af daglige, ufravigelige rutiner med fokus på sund kost, pleje af krop og sjæl – ikke mindst motion, som ligger bag Ole Henriksens positive, glade og givende væsen. Det er herfra, han henter sit overskud. Men overskuddet vokser især på en fast beslutning, som han tog, da han var en ulykkelig dreng hjemme i Nibe. Dengang, da han stort set kun blev mødt med kærlig omsorg fra sin familie, men  med mobning og mangel på forståelse og accept udenfor hjemmet.

– Jeg besluttede simpelthen, at jeg ville arbejde hårdt for at komme væk og skabe mit eget. At mit liv skulle være en kontrast til min barndom. At min hverdag skulle være en fest og en daglig glæde over at være til. Og så ville jeg for alt i verden undgå at andre skulle være lige så kede af det, som jeg har været. Jeg besluttede mig for at skabe glæde omkring mig ved at se det smukke og enestående i hvert enkelt menneske og give det komplimenter, fortæller Ole Henriksen, der minutter før helt naturligt har demonstreret sin livsregel.

Da vi er på vej hen til den park i København, hvor fotografen skal tage sine billeder, flyder en lind strøm af varme hilsner og pæne ord til tilfældigt forbipasserende i hovedstadens trafikmylder. Og Ole Henriksens tilstedeværelse i gadebilledet virker som en magnet på de forbipasserendes øjne.

Kendte rammer og forberedelse

Kort tid før er han landet i København for at give interviews til en række medier i anledning af den nye bog. Og så skal han også lige nå at holde en række foredrag og deltage i VIP-arrangementer. Familien i Nordjylland skal også tilgodeses med et besøg, selvom han kun har et par dage til rådighed i Danmark i denne omgang.

Men Ole Henriksen glæder sig til det hele. Han rejser verden rundt det meste af tiden og er sjældent hjemme i Los Angeles. Derfor er det vigtigt for ham at holde fast i sine rutiner for netop at kunne føle sig hjemme i sig selv.

Han bor f.eks. altid på de samme hoteller. I København er det på Hotel Skt. Petri, hvor han har et tæt og familiært forhold til personalet. De kender ham og hans daglige rutiner. Noget, som betyder meget for Ole Henriksen.

Han gør det samme igen og igen. Netop det, som han ved er godt for ham.

Han begynder hver dag med at smile begejstret til sit spejlbillede og fortælle sig selv, at en god dag venter. Han flyver altid business- eller firstclass, men har alligevel sit eget bestik med, så han kan spise ordentligt, når det passer ham. Han sørger altid for at få sit daglige tilskud af vitaminer, mineraler og essentielle olier, og hotelpersonalet ved, at der på hans værelse altid skal være nok af drikkevand til at skylle hans kosttilskud ned med.

Holder fast i legebarnet

Motion fylder en ret stor del af Ole Henriksens hverdag. Ligegyldigt, hvor han er i verden. Han elsker bare at bevæge sig.

– Det er vigtigt at bevare glæden ved at kunne røre sig. Jeg holder rigtig godt fast i legebarnet i mig, siger den 64-årige Ole Henriksen, som er spændstig som en teenager og ferm til øvelser, der tangerer akrobatik.

Hjernegymnastik og social medicin er også nøglebegreber i Ole Henriksens positive univers. Vi træner vores hjerne, hver gang vi gør noget nyt. F.eks. lærer et nyt sprog. Og vi tager en social lykkepille, når vi er i stærke fællesskaber med andre mennesker.

– Du er dine tanker, og derfor kan du faktisk blive et gladere menneske, hvis du vil og er indstillet på at ville gøre en indsats, siger Ole Henriksen, der sammen med Ole Juncker fik videnskabelig dokumentation på, at man rent faktisk kan blive gladere med vilje.

Er der slet ingen knaster i Ole Henriksens liv?

Jo, der er. Han vil gerne have mere tid sammen med sin mand, Laurence, derhjemme i Los Angeles.

– Det er en svær balance at få privatliv og arbejde til at være i harmoni., når man som jeg brænder så meget for sit arbejde. Men jeg arbejder på sagen, fortæller Ole Henriksen med et smil, inden han siger farvel og tak for i dag med sin signatur-replik: I love it!

 

5 råd til at tænke positivt

  1. Lav en positivitets-dagbog. Skriv hver aften fem ting, der har gjort dig glad i løbet af dagen.
  2. Prøv at smile i situationer, hvor der ikke umiddelbart er noget at smile af.
  3. Bliv bevidst om, hvornår du tænker en negativ tanke, og stop den.
  4. Skift til positivt fokus. Tal om, hvad der er godt ved et måltid eller en film, i stedet for at finde de dårlige ting.
  5. Giv en masse komplimenter. Du gør folk glade, og du bliver selv gladere.

Kilde: ‘Sådan får du Ole Henriksens hjerne’. Ole Juncker, People´s Press. Vejl. pris: 249,95 kr.

 

Sådan spiser Ole Henriksen

Morgenmad: Havregrød med friske bær og nødder. Som regel valnødder. Kaffe og vand til.

Frokost: quinoa med grøntsager og laks og ofte laks igen til aften.

Spiser aldrig sukker og salt og fravælger smørdampede grøntsager.

Han spiser aldrig is, vælger hellere en sprød salat og lidt frugt til dessert. Men han drikker aldrig juice, som han sammenligner med sodavand.

 

Kort om 2 gange Ole:

Ole Henriksen, f. 1951, grundlægger af det verdensomspændende hudplejeprodukt Ole Henriksen Skin Care.

Han har bl.a. udgivet en række skønhedsbøger.

Ole Juncker, f. 1978. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og University of Missouri i 2002.

Han har specialiseret sig i tv-mediet og står bag en række dokumentarprogrammer.

 

Forrige artikelSprade-basse

Næste artikelForbedret livskvalitet starter i cellerne