Olivenolie-skandale: – Uegnet som menneskeføde

Fødevarestyrelsens rejsehold har ladet 35 ekstra jomfruolivenolier teste i et laboratorie i Spanien. Resultatet var nedslående.

Du kan risikere at blive snydt, når du køber jomfruolivenolie. Det, du troede var olie af fineste kvalitet kan have været dårlig olie på fine flasker. Det skriver Ekstra Bladet.

Seks af de testede olier klarede testen – de var altså, hvad de gav sig ud for, men 12 af olierne var af så dårlig kvalitet, at de ikke bør sælges til forbrugerne.

– Det står meget skidt til. De 12 olier er uegnede som menneskeføde, siger chef for Fødevarestyrelsens rejsehold Michael Rosenmark.

Det er ikke farligt at spise en olie, der er dømt uegnet som menneskeføde. Der er tale om en klassificering af olien ud fra dens kvaliteter. “Ekstra jomfruolivenolie” er den fineste slags olie, der er 100 procent fejlfri i smag og kvalitet. “Jomfruolivenolie” er næstbedst, men har måske lidt duft- og smagsafvigelser, og der kan være brugt oliven, som har ligget på jorden eller har været udsat for frost. “Olivenolie” har det krav, at den skal være 30 procent fejlfri. Alt under 30 procent er “uegnet som menneskeføde”, og deraf kommer altså det mærkat, som de dumpede olier i testen har fået.

Olivenolieekspert Catherine Fogel forklarer, hvad du selv kan gøre for at teste olien derhjemme. Alt, du skal bruge, er dine sanser.

– Den skal dufte behageligt. Forestil dig nyslået græs eller et tomatblad. Så skal der være en bitterhed i selve olien, som du kan mærke på bagsiden af tungen, når du smager på den. Og noter af peber, som du kan mærke i halsen, siger Catherine Fogel.

Myndighederne er ved at undersøge olivenolierne yderligere, og visse typer olivenolie er indtil videre fjernet fra supermarkedets hylder.

9 kommentarer

 • erling.egebo siger:

  Det havde været godt, hvis NATULI havde opgivet , hvilke olier der var uegnet
  Det her gør jo ,kun jeres læsere unødvendigt nervøse.

 • knud krogh siger:

  tak for grundig info

 • knud krogh siger:

  tak for grundig info

 • Ida teilberg siger:

  Det kunne da være dejligt, om vi fik at vide hvilke olier der er OK

 • Karen Marie Jensen siger:

  Hvilke olie og købt hvor drejer det sig om?

  • Malene Tonnung siger:

   Der er link til artiklen, hvor forhandlerne svarer på, hvad de gør. Men køb steder, hvor der er ekstra kontrol med kvaliteten – f.eks. helsekostforretninger.

 • EddyKnudsen siger:

  Man kan købe Bornholms rapsolier. De er rigtig gode.

 • Birthe Suhr Hansen siger:

  Vi bruger Bornholmsk rapsolie, det har vi gjort, siden vi var på Bornholm i 2013, da vi købte en flaske med hjem og senere opdagede, at vi kunne købe den samme i Rema 1000 bare 700 meter fra, hvor vi bor.

 • Malene siger:

  Her er (den lidt uoverskuelige) liste. Vedhæftet nederst på siden, lige over billedet af journalisten.
  http://www.fyens.dk/indland/Skulle-vaere-bedste-kvalitet-Disse-12-ekstra-jomfru-olivenolier-er-uspiselige/artikel/3134760

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *