Tema

Omdan din have til en summende oase

Foto: Shutterstock
2. marts 2021

Biodiversiteten er i frit fald. Det er en velkendt problematik, som forskere har forsøgt at råbe op om i årevis, og som kan få store konsekvenser for både natur og mennesker. På trods af det er udviklingen endnu ikke vendt. Heldigvis kan du selv arbejde aktivt med at gøre dine udearealer attraktive for bier og insekter – og det uden det store bøvl.

De fleste af os har gennem vores skoletid set animerede film om verdens historie fra Big Bang og frem til i dag. Her fortæller den tegnede professor med store armbevægelser og livlige illustrationer om, hvordan en meteor slog ned på jorden for 65 millioner år siden og indhyllede jorden i mørke, som tog livet af dinosaurerne og mange andre dyr. Han fortæller ligeledes, hvordan istider har ændret flora og fauna markant til den natur, vi kender i dag.

Disse fænomener kaldes for masseuddøen. Det dækker over, at en meget stor del af liv på jorden pludselig forsvinder. Og faktisk befinder vi os i sådan en tid lige nu. Men modsat tidligere, hvor de store dødstal skyldtes et enkelt fænomen udenfor vores kontrol, som eksempelvis en meteor, peger forskningen på, at den sjette masseuddøen, som sker i disse sekunder, timer og dage, skyldes mennesker.

Allerede i 2014 forsøgte forskere at gøre opmærksom på den krise, som verden står over for, og konsekvenserne af vores måde at agere på jorden, som kan ende med at give bagslag. For selvom vi mennesker er blevet super teknologiske og kan manipulere med mange ting, så er vi stadig en del af et større økosystem, hvor alle dyr og planter spiller en rolle, som vi er afhængige af.

For at tage et konkret eksempel, så er vi mennesker afhængige af en fødevareproduktion. Det behov ser kun ud til at stige i fremtiden, i takt med at vi bliver stadig flere mennesker på jorden. En del af fødevareproduktionen består af afgrøder. Men afgrøderne er afhængige af bestøvning fra bier og insekter. Faktisk viser forskning, at 75 procent af verdens afgrøder har brug for netop denne bestøvning for at kunne eksistere. Men fordi vi sprøjter med pesticider og ødelægger bierne og insekternes levesteder, er arterne i voldsom tilbagegang – og det kan altså ende med at betyde, at der simpelthen vil være mangel på mad.

Læs også: Lea Wermelin: “Jeg tror, mange har genopdaget naturens helende kræfter”

Sprøjtegifte og manglende levesteder truer

Ifølge et studie, udgivet i tidsskriftet Biological Conservation, kan insekter være udryddet om 100 år, hvis udviklingen fortsætter i samme fart som hidtil. Tal fra Tyskland bakker op om disse resultater. De viser nemlig, at insektbiomassen på beskyttede naturområder er faldet med 75 procent i de seneste 27 år.

Der er altså et voldsomt behov for at genskabe gode levesteder for insekterne, hvis vi ikke vil risikere, at økosystemer skal kollapse, og mennesker i højere grad risikerer at dø af sult. Heldigvis kan vi alle sammen skubbe udviklingen i den rigtige retning ved at arbejde med vores udearealer – om det er haven derhjemme, i sommerhuset, en altan eller fællesarealer ved en lejlighedsbygning.

Noget af det vigtigste for insekternes overlevelse er gode levesteder. Det betyder et fravær af sprøjtegifte, flere blomster og mere vild natur. Derfor er det faktisk heller ikke så svært at skabe gode forhold for særligt de danske bier og sommerfugle, som er i tilbagegang – det kræver nemlig bare, at vi lader være med at gøre så meget.

Det kan virke naturligt at sørge for at holde græsset kort, luge ud for alt ukrudt og generelt arbejde hen mod en meget trimmet og pæn have. Men faktisk vil insekterne sætte pris på, at vi gør det stik modsatte.

Giver græsset lov til at stå lidt højere, så der også kan vokse små blomster frem mellem stråene, og lade død vegetation ligge i stedet for at køre det væk som haveaffald.

For den døde vegetation kan berige naturen i haven med næringsstoffer og danne grobund for et lille økosystem i sig selv. Derudover kan man med fordel sørge for, at der rundt omkring i haven eller på altanen er blomster i hele perioden fra forår til sensommer. Man skal ikke forvente, at insekterne rykker ind fra den ene dag til den anden, men forsøg viser, at små tiltag som disse i private haver faktisk har en effekt.

Insekterne rykkede ind

WWF Verdensnaturfonden lavede sammen med Haveselskabet et eksperiment i foråret 2020 for netop at undersøge, om man kunne få mere liv ind i danskernes haver ved at lade dem være mere vilde. Og resultaterne viste klart, at familierne, som deltog i forsøget, oplevede klart mere dyreliv i haven, og at det smittede gavnligt af på haveejerne.

De 64 familier opdagede, at der pludselig var helt andre lyde i haven, som skyldtes, at især græshopper, bier, sommerfugle og biller slog sig ned i haverne. Det gav stor glæde og en anden føling med naturen, som var positiv, fortalte familierne ved eksperimentets afslutning.

Det er klart, at der også er behov for en indsats på de nationale naturområder, og at særlig landbruget også er nødt til at tænke biodiversiteten ind i deres produktion, hvis udryddelsen skal stoppes, og insekterne vende tilbage til deres hedengangne storhedstid. Og faktisk sker der særligt inden for økologisk landbrug også en udvikling, hvor landmændene får råd og vejledning til, hvordan de kan inkorporere mere vild natur på deres områder, netop for at genetablere levesteder for insekterne.

Men der er altså også meget, vi hver især kan gøre. Både i vores egne haver og på altanerne, hvor vi kan sørge for, at der er blomster og uberørte områder, som insekterne kan trives i, ligesom vi kan skubbe til mere vild natur på fællesarealerne, som ofte hører til lejlighedskomplekser. Ved bare at sætte et område af, hvor man lader græsset stå og sår vilde blomster, har man gjort en lille forskel, og så kan man med god samvittighed læne sig tilbage, lade plæneklipperen stå og vide, man har gjort noget godt for den danske fauna.

Læs også: Naturen som helbreder

Forrige artikelLivgivende hjælp til din lever

Næste artikelEn hjælpende hånd til dine nyrer