Nyheder

Omega 3-fedtsyrer – myter og fakta

8. april 2010

At omega 3-fedtsyrer har mange fordele for sundheden, er de færreste efterhånden i tvivl om. Men er kapsler ligeså gode som flydende olie – og skal det være fra fisk?

Fiskeolie, der indeholder omega-3 fedtsyrer kan både udvirke underværker for blodtryk, fedt i blodet, hjertet og hjernen. Rigtig mange af vores organer er afhængige af fedtsyrerne – og lige præcis omega-3 er der mange, der ikke får helt nok af.

Børn og gravide anbefales at spise nok, netop fordi det påvirker hjernen og dermed udviklingen af barnet. Derudover har undersøgelser vist, at det har en positiv effekt ved problemer med nervesystem, syn, led og muligvis også overfor kræft.

Omega-3 fra fisk

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at vi spiser fisk et par gange om ugen, netop for at vi får de vigtige omega-3 fedtsyrer. Alligevel er der tvivl om, hvorfor og hvordan vi bedst får de vigtige fedtsyrer. Vi har taget fat i et par myter, som vi håber at få opklaret her:

1. Kroppen kan selv producere omega-3 fedtsyrer

Nej, omega-3 tilhører de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vores krop netop ikke kan producerer selv. Vi skal have dem gennem kosten, men da de færreste alligevel når, at spise fisk tre gange om ugen, er et supplerende tilskud værd at anbefale.

2. De fleste får nok omega 3

Medmindre du spiser fisk to til tre gange i ugen, er du i risiko for at få for lidt omega-3 fedtsyrer. Og især blandt yngre er der langt op til den mængde fisk. Nogen fravælger også fisk i kosten bevidst – enten pga. smagen, indholdet af kviksølv eller problemer med at tåle det. En spiseskefuld god levertran indeholder omkring 1,2 gram omega-3. Det samme finder du i 100 gram laks eller 120 gram sild.

3. Omega-3 fra planter er ligeså effektivt, som dem fra havet

De er ikke helt ens – i raps- og hørfrø kan du f.eks. finde omega-3 fedtsyrer i en kortkædet form. Kroppen omdanner selv til langkædede omega-3 fedtsyrer, men mister i den proces ca. 90 pct. af mængden. Fra fisk og fiskeolien får du langkædede fedtsyrer, som har den bedst dokumenterede virkning på sundheden. Forskellen betyder altså, at du skal spise 10 gange så meget omega-3 fra planter, hvis du vil have samme effekt, som du får fra fisk.

4. Nogle madvarer er bedre til optagelsen af omega-3

Fedt optages generelt let af kroppen – og det gælder også for omega-3. Så uanset hvilken kilde, du får det fra, skulle det fungere.

5. Du kan få for meget omega-3

Alt skal spises i balancerede mængder. Men du skal ikke være bange for at få for meget, fordi du får fødevarer, der er tilsat omega-3 fedtsyrer – f.eks. brød, mælkeprodukter o.lign. Disse madvarer kan ikke erstatte fisk eller tilskud, og derfor skal du heller ikke være bange for, at de er skyld i overdosering.

6. Jeg kan uden videre supplere med andet kosttilskud

Du skal være opmærksom på, at levertran og mange andre fiskeolier indeholder f.eks. A-, D- og E-vitamin – så tjek lige, hvis du får andre kosttilskud, hvor meget nogle af disse vitaminer løber op i. Især A-vitamin bør ikke indtages i for store mængder.

7. Kapsler er ligeså gode som flydende levertran og fiskeolie

Både ja og nej. Kapsler er et alternativ, hvis man ikke kan få den flydende slags ned (du behøver ikke drikke den rent – den kan fint blandes med smoothies eller juice). Men der skal mellem 2 og 4 kapsler til for at dække det daglige behov. Så kapslerne kan hurtigt blive dyrere.

8. Vi har også behov for andre omega-fedtsyrer

Ja, men vi behøver sjældent at tage dem som tilskud, da vi f.eks. får rigeligt med omega-6 fedtsyrer gennem en gennemsnitlig kost – fra f.eks. planteolier, frø, korn, mælk og kød. Omega-7 og -9 er kroppen selv i stand til at producere.

Kilde: dinside.no

(Oprettet den 8. April 2010)

Forrige artikelMandesport – med eller uden kvinder

Næste artikelJunkfood skaber afhængighed