Nogle af os vælger frivilligt at undgå fisk, fordi vi har truffet valget om at undgå dyr på menuen. Andre kan slet ikke tåle fisk – og her mener vi ikke som i smagen, men faktisk er der en del af befolkningen, der oplever overfølsomhed overfor indtag af fisk, også kendt som fiskeallergi. Og antallet af danskere, der får symptomer, som diarré, mavekramper, kvalme, hævelse mm., når de spiser fisk, er stigende.
Men hvad gør man, hvis man af forskellige årsager må springe fisk over? For samtidigt skal vi jo have sikret vores indtag af de sunde omega-3-fedtsyrer DHA og EPA, som er gavnlige for både hjerte, hjerne og syn?
Omega 3-fedtsyrer findes heldigvis også i andet end fisk – nemlig i planter. Men mens planter dyrket på landjorden, kan have et omega 3-indhold, som er sværere at optage for den menneskelige organisme, forholder det sig lidt anderledes med planterne i vandet.
De fede fisk, som indeholder gode mængder af omega 3-fedtsyrerne DHA og EPA, har selv fået omega 3-fedtsyrerne fra planter, nemlig havalgerne, som er et af de første trin i fødekæden under havoverfladen. Når de mindste fisk og skalddyr spiser algerne, lagres fedtsyrerne i dem, og sendes således med længere op i fødekæden, når fisk og skaldyr bliver spist.
Den kendsgerning, at havalgerne indeholder og er grundlag for omega 3-indholdet i fisk, satte på et tidspunkt gang i undersøgelsen af muligheden for at ”skære fisken fra”, og indtage algerne direkte, hvilket har vist sig at være overraskende effektivt.
Man har fundet ud af, at specielt mikro-havalgen Schizochytrium sp. har et højt indhold af fedtsyrerne DHA og EPA. Andre plantekilder, f.eks. hørfrø, tilfører kroppen ALA omega-3 fedtsyren, som kun i meget ringe grad kan omdannes til DHA og EPA i kroppen.
Mikro-havalger er således en mulighed for at få dækket omega 3-fedtsyrebehovet uden at indtage fisk.
Erkendelsen af, at havalgerne kan være en effektiv og alligevel vegetabilsk måde at få omega 3-fedtsyrer på, har i dag gjort det muligt at finde tilskud fra havalger. Dansk Farmaceutisk Industri har således lanceret tilskuddet Vegetabilsk Omega 3, som indeholder hele 843 mg algebaseret omega 3-olie pr. daglig dosis. Det dækker det daglige behov og de to synkevenlige softgel-kapsler, der skal til om dagen er også veganske.
De hurtigt voksende alger i Vegetabilsk Omega 3 produceres bæredygtigt, og dyrkningen af dem skader derfor ikke havenes økosystemer – i modsætning til overfiskeri.
Algerne dyrkes på landjorden i fødevaregodkendte anlæg, så de ikke forurenes af tungmetaller og mikroplast. Algerne indeholder proteiner med essentielle aminosyrer, stærkt antioxiderende pigmenter og antimikrobielle stoffer, som er godkendt til fødevarer.
Tilskud med alger indeholder altså hverken fiskeproteiner, der kan fremkalde allergi, eller fiske-bismag ved indtagelse.
Fiskeallergi– Allergien er opstår over for et bestemt protein i fisken, som er ret varmebestandigt, så du kan ikke stege eller koge det væk. – Fiskeallergi er en overfølsomhed som oftest ses første gang omkring 2 års alderen og som varer hele livet: Det er således ikke noget, man ofte vokser fra. – Symptomer på fiskeallergi: nældefeber, rødme af huden, hævelser, røde øjne, mavekramper, opkastning, diarré. – Nogle allergikere har det kun over for bestemte typer fisk, mens andre oplever det i forbindelse med al indtagelse af fisk. |
Vi har alle glæde af mikro-algerMikro-alger går også under navnet fytoplankton eller planteplankton. Deres størrelse varierer fra et par mikrometer til 0,5 millimeter, og på trods af deres lille størrelse, så er de den vigtigste producent af organisk stof og ilt på jordkloden. Desuden vokser de så hurtigt, at de mere end fordobler deres biomasse hver dag. |
Forrige artikelMorgenmadsdessert med spirulina og hindbær
Næste artikelFire ud af ti lever med søvnproblemer