Kost med højt indhold af Omega-3 fedtsyrer kan reducere risikoen for diabetes hos børn.
Omega-3 fedtsyrer kan mindske sandsynligheden for, at børn med høj risiko for type 1-diabetes udvikler sygdommen. Det mener amerikanske forskere, der har præsenteret deres resultater i tidsskriftet Journal of the American Medical Association. Kosttilskud med torskeleverolie er tidligere blevet forbundet med en reduceret risiko for type 1-diabetes blandt børn. Forskerne bag undersøgelsen gennemførte et observationsstudie af 1.770 børn med høj risiko for sygdommen. Deltagerne havde enten en genetisk disposition for type 1-diabetes, eller søskende eller forældre med sygdommen. Børnene blev i gennemsnit fulgt over en periode på seks år. Forældrene blev regelmæssigt bedt om at besvare spørgsmål om barnets kost, og ud fra disse svar blev barnets indtag af omega- 3 beregnet. Efter denne periode blev børnene undersøgt for diabetes. 58 børn havde udviklet diabetes. Efter justering for andre risikofaktorer fandt forskerne en kobling mellem højt indtag af omega-3 og lavere risiko for at få diabetes. Risikoreduktionen var på ca. 40 pct. Resultaterne bekræftedes også i et delstudie, hvor omega-3 indeholdet i cellevæggene i børnenes røde blodlegemer blev analyseret. Forskerne konkluderer, at indtag af omega-3 er forbundet med en reduceret risiko for diabetes blandt børn med øget risiko for type 1-diabetes. Kilde: Dagens Medicin