Omega 3 uden tungmetaller?

Jeg har nogle spørgsmål omkring fisk. Der har for tiden via medierne været meget fokus på fisk med tungmetaller og andet skadeligt i, og det gør, at man som forbruger bliver bekymret og usikker omkring sikkerheden ved fiskespisning.

Pga. dette har jeg derfor nogle spørgsmål, som jeg håber, du kan være behjælpelig med at svare på:

Hvorfra får man bedst de livsvigtige omega 3-fedtsyrer? Fra fiskeolie?

Og findes der en liste, hvor man kan finde sunde fiskearter/produkter uden skadelig kemi i? Bør jeg være bekymret?

På forhånd mange tak for svar.

Venlig hilsen

En vildledt forbruger 

Tak for mailen.

Fisk kan være en god kilde til omega 3-fedtsyrer, men du kan også få omega 3 fra vegetabilske kilder som f.eks. hørfrøolie.

Der er dog forskel på, om olien kommer fra fisk eller hørfrø. I kroppen skal olierne omdannes til prostaglandiner, som er signalstoffer, der indbygges i cellemembranerne. Omdannelsen kræver eksempelvis tilpasse mængder af B3, B6, C-vitamin, magnesium og zink samt sund kost. Hørfrøolie skal gennemgå flere stadier i omdannelsesprocessen end fiskeolie, og derfor mener nogle, at fiskeolie optages og udnyttes bedre end hørfrøolie i kroppen.

Hørfrøolie er trods det alligevel en rigtig god kilde til omega 3, men skal ofte tages i større doser end fiskeolie. Ved hørfrøolien får du derimod et vegetabilsk produkt, som er mindre ressourcekrævende. Men vær stadig opmærksom på at købe en god økologisk og koldpresset kvalitet.

Jeg kender ikke til en liste over sikre fiskeprodukter, men mht. fiskeolie er mange producenter blevet opmærksomme på at synliggøre, hvor rene deres produkter er. Du kan derfor søge information om det produkt, du ønsker at bruge og tjekke renhedsgraden.

Generelt frarådes det at spise fisk fra Østersøen eller i hvert fald i meget begrænset mængde. Skadelige stoffer ophobes gennem fødekæden, så rovfisk, der spiser mindre fisk, ophober typisk større mængder af skadelige stoffer. Hvis det drejer sig om opdrættede fisk, så kommer renheden og kvaliteten an på, hvordan de er blevet opdrættet. Der er skrappere regler for opdræt af økologiske fisk end konventionelle.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, kostvejleder

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*