Skøn

Omslag i vejret – reagerer din hud?

Mange oplever deres hud reagere i takt med, at vejret eller årstiderne skifter. Små eller større udsving eller decideret ubalance i huden – og så kom solen og foråret.

Foto: Shutterstock
6. juni 2022

Mange oplever deres hud reagere i takt med, at vejret eller årstiderne skifter. Små eller større udsving eller decideret ubalance i huden – og så kom solen og foråret.

Så skønt med foråret. Fuglene pipper, ramsløg i skoven og blomster på vej op. Vi kan begynde at så og plante i haverne. For nogle følger det med vejrets skiften, at man lige syntes, der var ro i huden, og vupti så kommer udslæt, rødme og måske kløe.

Nogle oplever det såvel om foråret som om efteråret. Forår ikke mindst på grund af temperaturskift og sol, men også pollen i luften. Mange oplever, der igen sker noget, når vi går mod efteråret, hvor der atter er temperaturskift, mere kulde og regn, men også flere skimmelsporer i luften. Uanset hvad problemerne skyldes, handler det om at få balance og få styrket hudens barriere.

Her er forskellige bud på hvordan.

Påvirkninger indefra og udefra

Der kan være indre eller ydre faktorer der gør, at huden går i reaktion på vejrskift. Ubalancer i det indre kan komme til udtryk i et irriteret, tørt eller fedtet ydre. Hudens egen barriere kan også være i ubalance pga. overbehandling, plejeprodukter eller makeup, den ikke tåler. Eller huden kan ikke tåle et produkt eller en makeup, fordi der indefra er bragt ubalance i den ydre barriere f.eks. ved stress.

Naturligvis også hyppige kontraster mellem kulde og varme. Hvis man går fra kølig og evt. frost og vinter til forår med sol og måske vind.

Vinden kan bide, og det kan være både koldt og ubehageligt, eller bare skønt.

Stor påvirkning kan dog give reaktion i huden, og nogle kan opleve det som nærmest en lille (eller større) allergisk reaktion i huden. Nogle med rosacea oplever en opblussen med solen og varmen, andre at huden med sol og varme bliver bedre.

Men der er måder at forberede huden på. Både generelt og også hvis man på forhånd ved, man har tendens til at reagere på vejr og/eller sol. Her er det godt at vide, at det er muligt at genopbygge hudens yderste lag, så den ved den rette pleje reagerer meget mindre eller slet ikke.

Både indefra og udefra kan vi forberede os – og på samme tid. Vi kan kigge 360 grader rundt om vores organisme for ro, lindring og balance.

Forårssol

Nogle gange kan man selv synes, man gradvis tilvænner huden til skift. Men vi går også ofte fra næsten nul til hundrede, når solen kommer frem og vi bare har længtes efter den.

Finder man lige et sted i læ, er det næsten ikke til at løsrive sig igen … og så varmt er det heller ikke … og bum så fik solen fat, og snuden blev rød! Ikke fordi forårssolen er stærkere, men huden var ikke “klar”.

Soleksem

Ved du allerede, at din hud reagerer på solen, er det både gennem kosten, kosttilskud og pleje, du kan forberede huden til at kunne omsætte og nyde godt af solens stråler. Atter er det godt at styrke tarmenes mikroflora med gode mælkesyrebakterier. Fundamentet for såvel indre som ydre balance.

Kost med masser af antioxidanter, og gerne granatæble for antioxidanter og cellebeskyttelse, og gulerødder for betacaroten, som kroppen selv kan omdanne til den mængde A-vitamin, den behøver.

Ved du på forhånd, at du har tendens til soleksem, er det homøopatiske middel Helioron velegnet til at understøtte leveren med at omsætte solens stråler. Tag f.eks. samtidig Berthelsens BetaFactor med betacaroten og C- vitamin eller Solklar fra Natur-drogeriet, der udover betacaroten også netop har granatæbleekstrakt.

Hvis du på samme tid undgår fede og olieholdige cremer og solcremer, men går efter de “fedtfrie” (også solcremer), kan det gøre en stor forskel.

Kontakt naturligvis læge, hvis du oplever allergisk reaktion.

Kulde-til-varme vejrskiftereaktion

Hvis huden er i reaktion som følge af vejrets skiften, der f.eks. kan opleves som noprede kinder, som måske er en let brændende eller kløende fornemmelse.

Her har mange også glæde af at understøtte huden med Apisinum comp. D6.

Fordøjelsen

Triphala fra Pukka er en af de mest berømte urteblandinger og er fremstillet af tre forskellige frugter: Haritaki, bibhitaki og amla. Det understøtter både med udrensning og næring, og det fremmer en regelmæssig fordøjelse. Findes både som Wholistic Triphala og Triphala Plus, hvor der også er ekstra psyllium husk og hørfrø i.

Pukka har i øvrigt også Castor Oil – også kaldet ricinusolie, amerikansk olie eller kristpalmeolie (kært barn..).

Den er virkelig velegnet til at varme op i hænderne og massere ind på huden på steder med irritation. Bruges også til at pleje øjenvipper og bryn, hovedbund og meget andet.

Husk væske

At holde kroppen og huden hydreret, især indefra, er super vigtigt. At drikke vand er absolut vigtigt, men andre kilder til væske er også den mad, vi spiser. F.eks. agurk og courgetter, blomkål, jordbær og vandmelon.

Den skønne selleri kan både spises, juices eller kommes i vandflasken. Som grøntsag har den mange skønne egenskaber som fibre, rigtig god kilde til vitaminer og mineraler som C, K, magnesium, kalium og har samtidigt et lavt glykæmisk indeks, som betyder, at det har langsom og jævn indflydelse på vores blodsukker.

Hudplejeforslag

Ved at styrke bindevævet i huden, og mindske eller helst helt fjerne inflammation, vil du berolige huden, og den vil være væsentligt mindre reaktiv. Serum, med sin evne til at trænge dybere ned igennem hudens lag, kan understøtte denne balance.

JUHLDAL FaceSerum No 5 Sensitive Skin indeholder lakridsrod og kamille, der beroliger og genskaber en naturlig balance og modstandskraft samt lindrer irritation og forbedrer hudens barrierefunktion. JUHLDAL Ansigtspleje er en serie produkter, der specifikt er udviklet til den sarte ansigtshud.

Det er ingen hemmelighed, at Zinobel Organic Boost generelt hører blandt favoritterne til hud med sine økologiske og plantebaserede, virksomme ingredienser, der passer til alle aldre og hudtyper.

Den urtebaserede og testvindende Deep & Gentle Foaming Cleanser er blandt manges favoritter. Med en pH på 5,5 er den med til at regulere og passe på hudens barriere. Andre hudstyrkende og plejende ingredienser er højkvalitets hyaluronsyre, vindruekerneekstrakt og ikke mindst beta-glucan. Beta-glucaner kommer vi forhåbentlig til at høre mere om i de kommende år, for såvel indvortes som på huden er de meget balancerende.

Zinobel Organic Boost har en serum, der kan bruges af alle hudtyper, og som er både meget beroligende og meget genopbyggende. Kan også bruges om øjnene. Påføres den sarte hud, i starten i et tyndt lag om aftenen under natcremen, og siden kan man øge mængde og hyppighed.

Har du om dagen brug for ekstra beskyttelse eller bare elsker olier, kan Zinobels Intense Repair Oil bruges i steder for dagcreme, oven på dagcreme, for ekstra beskyttelse og glød, eller man kan blande olien sammen med sin dagcreme for mere rig konsistens eller i overgangssæson fra vinter mod sommer.

Intense Repair Oil har et højt indhold af økologisk hybenkerneolie og derudover granatæbleolie, macadamiaolie og gulerodsolie, der giver glød, men også betacaroten til huden.

Fugt, fugt, fugt

Evolve – det britiske hudplejemærke, som flere og flere får øjnene op for, har Daily Defense Moisture Mist med prebiotika, hyaluronsyre og Prickly Pear (også kaldet kaktusfigenekstrakt).

Denne mist kan bruges som beroligende, fugtgivende og fugtbindende mist både som toner inden creme eller i løbet af dagen for fugt og ro.

Laura, der laver Evolve, har også nørdet igennem med den nye serie Adaptology, som jeg har nævnt ved en anden lejlighed for nylig. Det superspændende her er brugen af de adaptogene urter og planter som bla. birkespejlsporesvamp … af mange også kaldet chaga.

F.eks. er her Red Avert-serien, som er beroligende og til super sensitiv hud med tendens til rødme. I serien findes Red Avert Cleanser, Red Avert Toner, Red Avert Serum og Red Avert Moisturizer.

Weleda Sensitive Facial Lotion, Creme og Olie kaldtes sammen med Cleansing Lotion tidligere Almond-serien. Den er med pH-balancerende, vegetabilske mælkesyrebakterier, der beroliger, og er helt uden duft. Alt efter behov og årstid kan man vælge den lettere Facial Lotion eller den lidt federe Facial Cream, og olien kan både bruges alene, i creme eller som blid øjenmakeupfjerner.

Eau Thermale Montbrun er termisk vand fra det sydlige Frankrig. Lige som i Sydtyskland har også Frankrig områder med særligt, skønt mineralholdigt vand. Montbrun les Bains er et af de steder i smukke Provence. Det termiske vand dér er unikt i sin mineralsammensætning og er særligt rigt på silicium, selen og sporstoffer. Mineralsammensætningen er særlig stabil og afbalanceret. Med det termiske vands høje indhold af mineraler og sporstoffer, særligt rig på silica og selen er det bemærkelsesværdigt beroligende på en irriteret hud og rødmende hud. MontBrun hudplejeserie indeholder udover termisk vand også jojobaolie, sheasmør og aloe vera.

Jeg talte med Tilde Sauer, som er konsulent hos DermaVita by Helsam, der bl.a. har Annemarie Børlind-serien og Lavera. Det er ikke sidste gang, håber jeg. Tildes mangeårige viden og erfaring inden for hud og hudpleje var meget inspirerende, og min pen glødede for at få hendes perspektiv på hudens særlige udfordringer, når vejret skifter og huden reagerer. Ikke mindst faldt snakken på rosacea. 

Vi kommer til at vende tilbage til Tilde i et andet afsnit senere på sæsonen, men du skal ikke snydes for udsagnet om, at de langerhanske celler har minder. Dvs. har man tidligere haft tynd sart hud, evt. en solskoldning eller frostirritation, så husker cellerne det og går hurtigere i reaktion, når de støder på lignende belastning en anden gang. Derfor er det vigtig at få genopbygget hudens barriere og få beskyttet huden i vind og vejr og ikke mindst sol.

5 skønne råd til rosacea og hud der reagerer på vejrskift

fra Tilde Sauer – konsulent hos DermaVita by Helsam

  1. Har du klædt huden på til foråret? Klæd din hud rigtigt på til årstiden ligesom man tager vintertøj på om vinteren og bikini på om sommeren. Om sommeren har huden brug for vand og fugt om vinteren mere fedt og olie.
  2. Forårsrengør din hud. Til alle hudtyper, sart hud og rosacea er Annemarie Børlinds Enzym Peeling ideel. Den opløser fedtpropper og sorte hudorme. Pulveret fortyndes med vand – ved meget sart hud fortyndes meget i starten, ved mere grovporet hud fortyndes mindre. Massér ind 1 minut, lad sidde 1 minut – skyl af.
  3. Gør den sarte hud mere modstandsdygtig. Det vi gerne vil gøre med den sarte hud, der går i reaktion, er at gøre den mere tæt, robust og modstandsdygtig – altså styrke barrieren. Gør huden forårsklar med masker, genopret hudens pH i balance fra 5,5 til 5,6 med den rette rens og pleje, der beroliger og beskytter. Samt ikke mindst solbeskyttelse og de rette makeupprodukter. Forslag til sart hud er Annemarie Børlinds Sensitive Cream Mask 2 g pr. uge og Enzym Peeling Powder hver dag. Brug ZZ Sensitive-serien, da den indeholder beroligende mælkesyrebakterier, der genskaber balancen.
  4. Kom solen i møde. I foråret og imødekommelse af solen – undgå produkter med alkohol, men giv huden masser af fugt og beskyttelse. Annemarie Børlinds Aloe Vera Shake er idéel som fugtgiver og -binder, og ovenpå SUN DNA protect Cream spf 30, der netop beskytter cellerne, er vandafvisende og heller ikke løber under motion eller hvis man sveder. Den har ingen kemiske filtre og passer også på en hud med rosacea.
  5. Makeup. Vælg til den sarte og irriterede hud, også rosacea, mineralmakeup. Disse indeholder mineraler, der både virker ophelende og beskyttende. F.eks. Lavera Mineral Powder. De har i sig selv ekstra solbeskyttelse også og kan give et mere ensartet udseende til huden. Tip i tippet: Vælg en tone, der er lidt lysere end din egen hudfarve, for når den blender med dit egen pigment, bliver den lidt mørkere.

Forrige artikelSådan hænger dit immunsystem sammen

Næste artikelKan du leve af kartofler?

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.