Alderdommen sætter sine spor i vores krop, og vores sundhed har en tendens til at forværres, når vi bliver ældre. Det er naturligt, at energien daler, hjertet taber styrke og kredsløbet nedsættes – men sådan behøver det faktisk ikke være!
Ældre mennesker, som tager tilskud af selen og coenzym Q10, kan, foruden at halvere antallet af hjertekar-relaterede dødsfald, også opnå langt bedre livskvalitet, undgå sygdom og have langt mere energi sammenlignet med de personer, som ikke anvender disse tilskud.
Endnu engang har svenske forskere, med professor Urban Alehagen i spidsen, demonstreret, at kombinationen af selen og co-enzymet Q10 er virkningsfulde hjerteboostere, der kan mindske risikoen for hjertedødsfald og øge energien.
Der blev skrevet medicinsk historie i den lille landsby Kisa udenfor Linköping i det sydøstlige Sverige, da 443 borgere i alderen 70-87 år deltog i den dobbeltblindede KiSel-10 undersøgelse.
Studiet skulle undersøge, hvorvidt fire års brug af Q10-kapsler kombineret med selen-gærtabletter (Bio Quinone og Bio-Selen), kunne påvirke dødeligheden af kardiovaskulær hjertesygdom, aldersrelateret ændring i hjertefunktionen samt ændringer i blodkoncentrationerne kaldet natriuretiske peptider.
Resultatet af undersøgelsen var overraskende, selv for forskerne, der stod bag. Risikoen for at dø af en hjertesygdom var nemlig blevet reduceret med 54 procent – hvilket er ganske sensationelt, taget i betragtning af, at kardiovaskulær sygdom er den førende dræber i de vestlige lande.
Men virkningen var altså ikke kun midlertidig blandt forsøgspersonerne. Over 10 år efter undersøgelsen sluttede, kan man fortsat se en virkning på dødeligheden blandt de ældre, der deltog i forsøget og fik de aktive tilskud. Det var også tydeligt via ultralyd at fastslå, at de havde en forbedret hjertefunktion.
Derudover resulterede tilskuddene fortsat i færre hospitalsbesøg og en forbedret livskvalitet samt mere energi hos de ældre. Derfor har deltagerne fortsat gavn af tilskuddene ifølge statistikkerne.
Forskerne kunne se, at de ældre med det laveste indhold af selen i blodet havde 56 procent større risiko for at dø af hjertekarsygdomme, mens 43 pct. af dem havde en generel større risiko for at dø af hvilken som helst årsag.
Siden KiSel-10 forsøget og de banebrydende resultater blev publiceret i the International Journal of Cardiology i 2013, er der lavet 12 opfølgende studier på baggrund af det oprindelige datamateriale.
I år er den 12. opfølgning af studiet blevet offentliggjort. I det nyeste studie har forskerne kigget ekstra på, hvordan kombinationen af selen og Q10 påvirker fibrose, som er dannelse af bindevæv, der hæmmer hjertet. De fandt ud af, at de kvinder og mænd, der havde taget selen og Q10 havde væsentlige mindre fibrose end de, som tog placebo.
Alt i alt tyder de indsamlede data på, at tilskud med Q10 og selen forbedrer hjertefunktionen og nedsætter risikoen for at dø af hjertekar sygdomme med omkring 50 procent. Forbedring af hjertefunktionen er desuden med til at forøge livskvaliteten hos ældre og reducere antallet af hospitalsindlæggelser.
Et lignende hjertestudie anført af den førende danske hjertespecialist, professor Svend Aage Mortensen fra Rigshospitalet har vist Q10’s indflydelse på vores hjertesundhed. Patienterne fik enten tre gange 100 mg Q10 i form af Bio-Quinone eller placebo. Gruppen af patienter med kronisk hjertesvigt, der fik Q10, viste sig at have halvt så stor risiko for at dø af hjertekarsygdom som placebo-gruppen.
Undersøgelsen viste altså, at, selv når hjertesygdommen har ramt, kan det lade sig gøre at sætte aktivt ind med forebyggelse ved hjælp af de rette næringsstoffer.
De senere års undersøgelser har så småt åbnet øjnene hos myndighederne, der løbende overvejer at sætte anbefalingerne op på bl.a. det daglige indtag af selen. Indtil videre er den officielle holdning dog fortsat, at vi får selen nok gennem kosten – så tilskud må vi selv vælge til eller fra.
Den originale KiSel-10 undersøgelse og de efterfølgende opfølgninger beviser tydeligt, at selen og co-enzym Q10 er vigtige stoffer til forebyggelse af nogle af de problemer, som typisk rammer folk senere i tilværelsen, og som normalt kræver medicinsk behandling eller lægelig overvågning.
Med forhøjet energi-niveau og forbedret hjertemuskelfunktion er ældre langt bedre rustet til at fortsætte med deres aktive livsstil, som i forvejen er en vigtig måde at holde kroppen i form på. Vores hjerte er også afhængig af sund kost, netop fordi det indeholder næringsstoffer, som er vigtige for hjertet. Dette er ret beset nøglen til effektiv forebyggelse af fysisk og psykisk forfald.
Undersøgelsen kaldes “KiSel10”. “Ki” kommer fra Kinda kommune. “Sel” kommer fra selen og “10” kommer fra Q10.
Forsøget er ret unikt af sin slags, da forsøgsdeltagerne i hele fire år tog tilskud, hvilket gør det til et af de få forsøg, hvor man kan se langtidseffekten af specifikke tilskud.
Hvor vitaminer er molekyler sammensat at et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden, er selen et grundstof, det vil sige et enkelt atom.
I kemiens verden er selen i familie med svovl og kan derfor erstatte svovls placering i mange proteinstoffer. Netop den kost, hvor selen har erstattet svovls plads, såkaldt organisk selen, er den selenform, der optages bedst i kroppen.
Selen fås fra mange kilder. Det findes i kød – især i lever og nyre, samt fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødden. Planter optager selen fra jorden, men her i Nordeuropa er jorden meget selenfattig, så vi får en del mindre end mere selenrige egne af verden.
Q10 er hverken vitamin eller mineral, men et hjælpestof, eller co-enzym, som indgår i cellernes energifabrikker, de såkaldte mitokondrier, og er derfor vigtigt for en normal energiproduktion i kroppen.
Mennesker danner selv Q10, men produktionen nedsættes med alderen, i forbindelse med sygdom eller ved rygning og indtag af visse former for medicin. Vi får også en lille mængde tilført med kosten.
Forrige artikel8 fødevarer, der booster din koncentration, lykke og sexlyst
Næste artikelAntihistamin-te