Opskrifter: Spirende ukrudt

1. april 2013

Spir, pluk og drik!

Danmarks førende juicemester, Mads Bo, er helt frisk på banen med ny juice- og smoothiebog. Denne gang med supersunde ukrudtsplanter og spirer, men stadig med smag for øje.

Af Malene Tonnung

Drop ukrudtsbrændere og round up. Brug i stedet dit ukrudt og vilde planter i saftpresseren. De indeholder nemlig langt flere vitaminer og mineraler end de sundeste grøntsager i supermarkedet. Ukrudt VIL leve, uanset hvor meget vi forsøger at skille os af med det. De modstår gift, ild og tørke. De er ekstrem sejlivede, og hvis det er den slags modstandskraft, du ønsker, så bare tag for dig af retterne.

Der er så meget livskraft i ukrudt og spirer, og de seneste år har Mads Bo Petersen plukket store mængder ukrudt og vilde planter og brugt dem i juicer og smoothies. Erfaringerne har han samlet i sin nye bog ’Super grønne juicer og smoothies”. Vi bringer et par smagsprøver på både opskrifter og gode råd, så du kan udnytte forårets spirende livskraft til at lave dine egne eliksirer.

Kunsten at kombinere
Det ikke fedt at drikke juicer og smoothies, hvis de ikke smager godt, og vi nærmest skal holde os for næsen for at få dem ned. Så en god balance mellem frugter, grøntsager og ukrudt er altafgørende. Mads Bo anbefaler et forhold, der hedder 80 pct. grønt og 20 pct. frugt. I smoothies kan det være lidt svære at kamuflere smagen af det grønne. Her skal forholdet nærmere hedde 50/50.


Der er en grund til, at vi har fået tænder
Vi mister omkring 70 pct. af fibrene, når vi juicer. Derfor skal friskpresset juice ses som et supplement til en sund og varieret kost. Kroppen har bl.a. brug for fibre, som friskpresset juice er fattig på. Blender vi vores frugter, grøntsager og ukrudt til en smoothie, får vi alle fibrene med, men husk også at bruge tænderne på måltider med bid i.

Drik det hele
Det er en særlig god ide at indtage alt fra grøntsagerne, hvilket også inkluderer skrællen, som selvfølgelig skal være vasket. Det gælder også stokken fra broccoli, bladene fra blomkål eller sågar toppen fra både gulerødder og rødbede. Faktisk indeholder den grønne gulerodstop mange flere vitaminer og mineraler end selve guleroden. Helt præcist 192 gange så meget A-vitamin og syv gange så meget calcium. Rødbedetoppen har halvt så mange kalorier pr. gram som roden, men over dobbelt så mange af de vigtige næringsstoffer i sig.

Når du plukker ukrudt
På samme måde som der er visse uskrevne regler, når man spiser sne, er der nogle forholdsregler, inden man plukker løs af naturens spisekammer. De indlysende er at undgå at plukke ukrudt langs en hovedvej eller steder, hvor der kan være sprøjtet med ukrudtsbekæmpelse. Derudover kan man jo tænke i hundeejeres gåruter, spekulere i nedfaldne fuglelorte fra omkringliggende træer, osv.

Væn dig til ukrudtet
Drik aldrig ukrudt som det eneste, men bland/fortynd det meget gerne med andet som f.eks. agurk, citron, selleri og æble. Er du ikke vant til at drikke potente sager som rødbede og ingefær, vil jeg helt grundlæggende anbefale at starte som beskrevet nedenfor. Lad evt. de fem skridt strække sig over tre til fire måneder. Vælger du at starte for voldsomt, kan det resultere i maveonde og for mange – lidt for irriterende – toiletbesøg.

 1. Start med frugt, bær, milde grøntsager som agurk, gulerod og rød peber
 2. Næste skridt er blegselleri og grønne blade, som f.eks. spinat
 3. Gå videre til kål. Det kunne være spidskål, rosenkål, rødkål og hvidkål
 4. Begynd at eksperimentere med grønkål, hyben og ukrudt som brændenælder
 5. Herefter er det de ’rå og vilde sager’ som mælkebøtteblade, skvalderkål og skovsyre.

“Ukrudt til blender og juice”

Find Mads Bo’s forslag til ukrudt, du selv kan finde i den danske natur på Naturli.dk

 

Ny bog:

Super grønne juicer og smoothies

Juicemester og smoothiespusher, Mads Bo, er igen på banen med en ny bog om farverige vitaminbomber. Her har han samlet sine erfaringer med at tilsætte sine smoothies og juicer ukrudt og vilde planter. Bogen indeholder også 30 skønne opskrifter. Læs mere om bogen ’Super grønne juicer og smoothies – drik dit ukrudt og dine grøntsager’ på Highonlife.dk.

Køb bogen på Naturlishoppen.dk til kr. 148,-

Opskrifter:

Body Builder

Opbyggende og balancerende juice.

Hold dig fra de blå energidrikke i fitnesscentret – vælg i stedet denne sunde udgave. Der er ikke meget, jeg hellere vil byde min krop efter hård træning end ingredienserne i denne juice. Fælles for dem alle er, at de er super basiske og derfor hjælper med til at neutralisere syre i kroppen, eksempelvis efter hård træning. Sundhedsmæssigt er denne muskeljuice en superstjerne.

Du skal bruge:

 • 1 agurk
 • 2 håndfulde spinat
 • 1 broccolistok
 • 2 håndfulde spidskål, hvid – eller grønkål
 • 1 økologisk citron med skræl

Sådan gør du:
Pres alle ingredienserne i en juicemaskine.
’Pak’ gerne spinaten mellem nogle af de øvrige ingredienser.
Stamp, tænd og pres. Tilsæt evt. kvalitetsolie og isterninger for at køle.


Grøntsagsspreder

Grønt er godt, men grønt grønt er særlig godt i juice.

En af de største grunde til at drikke juice er, at du kan få enorme mængder grøntsager meget hurtigt. Disse grønne ’super-grøntsager’ sørger ikke kun for rent og sundt blod. En spansk undersøgelse peger også på, at grøntsager som spinat, grønkål og andre tykbladede grøntsager, beskytter mod lungekræft. Undersøgelsen viste også, at man ved at spise grønne grøntsager en gang om dagen, kunne halvere risikoen for lungekræft.

Du skal bruge:

 • 1 agurk
 • 1 håndfuld spinat
 • 2 håndfulde grønkål
 • 1 håndfuld persille
 • 3 stilke blegselleri
 • 1 lime uden skræl

Sådan gør du:
Pres alle ingredienserne i en juicemaskine.
‘Pak’ gerne persille, spinat og grønkål mellem nogle af de øvrige ingredienser.
Stamp, tænd og pres.
Tilsæt evt. kvalitetsolie og isterninger for at køle.

 

GREEN-A-COLADA


Hvem gider drikke promiller, når man kan blive høj af ukrudt i sin smoothie?

Som tidligere automekaniker og bartender på Crazy Daisy, er det særlig sjovt at mikse grønne cocktails. Er du vild med den originale ’Piña Colada’ og ingredienser som kokosmælk, ananas og mynte, vil du med sikkerhed elske denne nye og noget sundere version. Den smager – på samme måde som dens velkendte kusine – ubeskriveligt frisk og lækker. Jeg elsker den og drikker den ofte som et sundt og livsforlængende mellemmåltid. Mums!


Du skal bruge:

 • 2 cm ananas uden skræl
 • 1 banan (frisk eller frosset)
 • ½ dåse kokosmælk (200ml)
 • 15-20 mynteblade
 • 1 håndfuld brændenælder
 • 1 håndfuld frosset eller frisk spinat
 • Tilsæt evt. olie og 1 tsk. Greens by High on Life 

Sådan gør du:

Blend alle ingredienser og tilføj mere væske, hvis du ønsker en mere flydende konsistens.


TIP
Brændenælde overgår alle andre lægeplanter i kraft og dyd. 

GOJI POWER

Smuk, sund og mættende er ord, som bedst beskriver denne kærlighedserklæring af en smoothie. Gojibær og hyben i en og samme smoothie er et sjældent syn. Sammen byder de ind med et hav af næringsstoffer som f.eks. C–vitamin og massive mængder antioxidanter. Kokosmælk skaber eksotiske rammer, mens rødbede øger iltoptagelsen, og forfører dig med dens potente farve og blodrensende egenskaber. Forfør dig selv med denne fløjlsbløde kærlighedserklæring. Du skylder dig selv at prøve den.

Du skal bruge:

 • 2 spsk. Gojibær
 • 1 håndfuld hyben
 • 2 bananer – evt. frosset
 • ½ dåse kokosmælk (200 ml)
 • 4 cm rødbede
 • Tilsæt evt. olie og 1 tsk. Greens by High on Life 

Sådan gør du:

Blend alle ingredienser og tilføj mere væske, hvis du ønsker en mere flydende konsistens. Jeg spiser ofte denne smoothie med ’drys’ på.

TIP
Hyben er for vilde – de indeholder 14 gange så meget C-vitamin som appelsiner.

HØJSPÆNDING

Meget tyder på, at spirer er noget af det sundeste, vi kan indtage. Spirer er komprimeret livskraft.

De indeholder en enorm koncentration af vitaminer, mineraler, proteiner og enzymer. Udover mungbønnespirer kan du også dyrke ærteskud, solsikkespirer, alfalfaspirer, ja selv broccolispirer. Forskere ved Johns Hopkins University School of Medicine har opdaget, at broccolispirer er ekstremt kræftbekæmpende. Faktisk helt op til 20 – 50 gange mere end en ’fuldvoksen’ broccoli. Alle burde eje en spirebakke.

Du skal bruge:

 • 4 spsk. mungbønne-spirer
 • 1 stor håndfuld grøn salat
 • 2 æbler uden kernehus
 • 2 bananer – frisk eller frossen 
 • 2 dl rismælk
 • Tilsæt evt. olie og 1 tsk. Greens by High on Life 

Sådan gør du:
Blend alle ingredienser og tilføj mere væske, hvis du ønsker en mere flydende konsistens.

TIP
Er du nybegynder, så start med at spire mungbønner. De smager godt, og er meget nemme at dyrke.

 

 

Forrige artikelStenalderkost: Mad, vi er bygget til at spise

Næste artikelUkrudt til blender og juicer