Nyheder

Optimister er mindre syge

7. april 2010

Går alt det gode din næse forbi, og er det hele bare træls? Så er du højst sandsynligt også mere syg.

Det har vist sig, at immunforsvaret tager skade af en pessimistisk indstilling til livet, mens optimister er sundere.

Når vi er pessimistiske, har vi sværere ved at stå imod virus – hvad enten årsagen til de sure miner er knas i parforholdet eller stress på jobbet.

Amerikanske forskere har fulgt studerende i et år, hvor de har testet deres immunforsvar. På den måde har de også været i stand til at se, hvordan immunforsvaret kan svinge hos en og samme person alt efter humør, i stedet for at måle en optimist op mod en pessimist.

Optimister klarer sygdomme lettere

– Når folk følte sig mere optimistiske – f.eks. overfor en specifik, vigtig udfordring, som de mødte – var de mindre følsomme overfor forskellige sundhedsproblemer, f.eks. virusoverførte sygdomme, siger professor i psykologi ved Kentucky University Suzanne Segerstrom, der var leder af undersøgelsen.

Hvorfor immunforsvaret fungerer i takt med humøret er stadig lidt af et mysterium.

Positive følelser hos optimister

– Når folk følte sig mere optimistiske, havde de også flere positive følelser, og det har da helt klart noget med effekten at gøre, mener professoren. Alligevel har det været sværere at måle den neurobiologiske effekt af positive følelser i forhold til negative følelser.

Forsøgspersonerne var jurastuderende, som blandt andet udfyldte spørgeskemaer med spørgsmål om, hvorvidt de f.eks. følte, at de ville få mere eller mindre succes, end deres klassekammerater.

Immunforsvaret blev testet ved at udsætte de studerende for svækket virus eller candidasvampe gennem insprøjtninger. Alt efter størrelsen på bulen ved injektionsstedet kunne forskerne se, hvor aggressivt, deres immunforsvar reagerede.

Optimisme har stor effekt

Gennem året, forskellige terminer og eksamener steg og faldt de studerendes optimisme – og det samme gjorde deres immunforsvar. Når optimismen var oppe, var immunforsvaret også – mens det blev svækket, når pessimismen satte ind.

Effekten var i følge professor Segerstrom større end den effekt, calcium har på knoglerne, eller blodsænkende medicin har på at mindske risikoen for et slagtilfælde.

Kilde: www.telegraph.co.uk
(Oprettet den 7. april 2010)

Forrige artikelOlsens pølsegryde

Næste artikelSådan bliver du kreativ – og nyder udfordringer!