Nyheder

Ørebetændelse kan koste smagssans

26. april 2011

Der er ekstra grund til at få gjort noget ved børns mellemørebetændelse i en fart. Ny forskning indikerer, at andet end midlertidig tab af hørelse er i spil.

Australske og sydkoreanske forskere har fundet en mulig forbindelse mellem mellemørebetændelse og forringet smagssans. Det er særlig interessant, fordi forringet smagssans blandt børn menes at være en mulig årsag til fedme.

Nedsat smagssans for sødt og salt

David Laing fra University of New South Wales i Sydney, Australien, gennemførte en test af smagssansen hos 432 børn i alderen otte til 12 år. Hvert barn skulle drikke nogle vandbaserede drikke, som enten indeholdt sukker, salt, eddike eller et bittert stof. Efter smagsprøven skulle deltagerne vælge hvilket af tre billeder, der bedst beskrev smagen. Det ene billede viste det korrekte, mens det andet billede viste en forkert smag. Det tredje billede viste altid et glas vand, hvis barnet ikke mente, det havde nogen smag.

Hver smag blev testet i fem forskellige styrker, og deltagerne skyllede mund med vand mellem smagsprøverne. Præmissen var, at der er tale om nedsat smagsevne, hvis deltageren ikke kunne pege på det korrekte billede i mindst tre af de fem koncentrationer af hver enkelt smag.

Ganske overraskende dumpede 41 af børnene i smagstesten. Det svarer til hele 9,5 pct. Af disse kunne næsten to tredjedele ikke genkende en sød smag.  

Ørebetændelse – én forklaring

Nedsat smagssans kan skyldes flere ting, såsom Bells parese (lammelse af ansigtsmuskulaturen), nyresvigt og diabetes. Men David Laing har en mistanke om, at også kronisk mellemørebetændelse kan være skyld i børnenes nedsatte smagssans.

Laings teori bygger blandt andet på forskningsresultater fra Seoul i Sydkorea, hvor forsker Seung Geun Yeo fra Kyung Hee University fandt en klar forbindelse mellem 42 børns kroniske mellemørebetændelse og deres manglende evne til at genkende salte og søde smage. En væsentlig nervebane i smagssansen, den såkaldte chorda tympani, går nemlig lige igennem mellemøret på sin vej til hjernestammen. Ifølge Seung Geun Yeo kan en betændelsestilstand her angribe nervebanen og forringe smagssansen.

Nedsat smagssans og fedme

Reduceret smagssans kan også bære en del af skylden for fedme blandt børn. Ifølge det koreanske forskningsprojekt havde børnene med nedsat smagssans et højere BMI end børnene med normal smagssans. Laing forklarer det med, at børn, der ikke sætter pris på en sød smag i stedet vælger fede chips med masser af salt for at opnå den samme glæde ved en snack som deres jævnaldrende.

Beverly Mühlhauser fra University of Adelaide i Australien er enig i, at der sagtens kan være en forbindelse mellem nedsat smagssans og fedme blandt børn. Men hun peger også på, at overvægtige børn kan være genetisk disponeret for kronisk mellemørebetændelse og den deraf følgende nedsatte smagssans.

Kilde: newscientist.com

Forrige artikelVi stigmatiserer overvægtige

Næste artikelLever du sundt? Rikke Baumgarten