Nyheder

Ost er godt for tænderne

6. juni 2013

Ost er som oftest en fed spise, men måske skulle du overveje ostetern som alternativ til andre snacks. Et nyt studie sandsynliggør nemlig, at ost kan forebygge huller i tænderne.

Mælkeprodukter er ikke uundværlige for sundheden. Du kan få kalk fra grønne grøntsager og andre kilder. Men måske er mælkeprodukter – og ost i særdeleshed – godt for sundheden i munden.

pH-værdien i munden er afgørende for caries

Det er et studie fra en amerikansk pendant til tandlægehøjskolen, Academy of General Dentistry, der har set på ostens indvirkning på pH-værdien i munden. En lav pH-værdi øger risikoen for huller i tænderne, da det er lige med en høj surhedsgrad, mens en høj pH-værdi mindsker risikoen, da surhedsgraden er lav. Hvis du drikker et glas cola, vil pH-værdien hurtigt glide under 7, der er tallet for en neutral surhedsgrad.

Forskerne lod 68 deltagere i alderen 12 til 15 indtage henholdsvis mælk, sukkerfri yoghurt og cheddar-ost. Deltagerne spiste og drak produkterne i tre minutter og skyllede derefter med vand. Herefter målte forskerne surhedsgraden i deltagernes munde 10, 20 og 30 minutter efter.

Ost fik pH-værdien til at stige

De deltagere, der havde spist yoghurt eller drukket mælk, havde ikke nogen ændring i pH-værdien. Men de deltagere, der havde spist osten fik højere og højere pH-værdi for hver måling, hvilket indikerer, at osten kan have forebyggende virkning mod caries.

Studiet konkluderer, at den voksende pH-værdi kan skyldes den øgede produktion af spyt, som følger med tyggeriet. Men der er også visse elementer i osten, der kan klæbe til emaljen og beskytte mod cariesangreb.

Ost er et godt snack-alternativ

Samlet set viser studiet, at sukkerfrie mælkeprodukter er godt for sundheden i munden. Både neutral og stigende pH-værdi er godt for tænderne, så både ost og sukkerfri yoghurt kan være et fint alternativ til sukker- og meget fedtholdige snacks.

Ost behøver i øvrigt ikke være fed. Der findes et væld af magre oste, som du lettest finder hos ostehandleren. Supermarkedets kølediske er ofte fyldt med kedelige, gummiagtige, magre oste. Men mager ost kan sagtens smage ligeså godt som en fed ost. Besøg ostehandleren, så er der også mulighed for en smagsprøve.

Kilde: ScienceDaily.com

 

Forrige artikelSådan mindsker du dyrt madspild

Næste artikelKronisk behandling af ADHD fejler