Nyheder

Osteopati er ikke længere for hvem som helst

Foreningen Danske Osteopater glæder sig over, at uautoriseret brug af osteopati ikke længere er lovlig.

Foto: Shutterstock
4. juli 2023

Foreningen Danske Osteopater glæder sig over, at uautoriseret brug af osteopati ikke længere er lovlig.  

Osteopater har i fem år været en del af det danske sundhedsvæsen som autoriserede sundhedspersoner. Det skete, da loven om autorisation trådte i kraft, den 1. juli 2018. En såkaldt overgangsordning tillod de behandlere, der allerede udbød osteopati inden lovgivningen, at praktisere som osteopater til og med den 30. juni i år. 

Flere har misbrugt titlen ‘osteopat’

Overgangsordningen er nu ophørt, og nu er det kun autoriserede osteopater, der må anvende titlen. Det er dermed forbudt for andre behandlere at misbruge titlen. De må heller ikke behandle på en måde, der kan vække forestilling om, at de er autoriserede osteopater. Dette følger af autorisationslovens §70 b og §78. 

– Vi har desværre oplevet over de sidste år, at mange behandlere uretmæssigt har anvendt den beskyttede titel ’osteopat’. Herunder behandlere der ikke har færdiggjort deres uddannelse, eller måske blot har taget nogle kortvarige kurser. Vi glæder os over, at der nu er klare rammer omkring anvendelse af titlen, siger Hanna Tómasdóttir, formand for Danske Osteopater. 

Hun mener, at de klare linjer gør det nemmere for borgerne at benytte osteopati. 

– Det gør det nemmere for klienterne at have tillid til, at osteopaten er kvalificeret til at varetage deres rygproblemer, nakkesmerter eller hvilke udfordringer man nu måtte have. Vi er ligeledes taknemmelige for, at sagsbehandlingstiden for autorisation af osteopater er blevet væsentlig forkortet, således at vores færdiguddannede medlemmer ikke venter for længe på deres autorisation” udtaler Hanna Tómasdóttir. 

Hvad er osteopati? 

En osteopat er en autoriseret sundhedsperson, der er specialiseret i udredning og behandling af muskuloskeletale problematikker. Osteopati er en anerkendt manuel profession, hvor strategier for smertehåndtering, livsstilsvejledning, planlægning af aktivitetstiltag og instruktion i øvelser m.m. indgår.  Den osteopatiske tilgang er personcentreret og tager udgangspunkt i hele mennesket og ikke blot det problematiske område. 

Du kan læse mere om osteopati på Danske Osteopaters hjemmeside: www.danskeosteopater.dk 

Forrige artikelDirekte sammenhæng mellem PFAS og overvægt

Næste artikelMindst 5 gode grunde til at spise kirsebær

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.