Krop

Osteopati: Helhedsorienteret smertebehandling

Foto: Shutterstock
19. april 2022

Mange danskere lider af smerter, og for en stor del af dem kan osteopati faktisk virke lindrende – eller sågar helbredende. Osteopatien kombinerer nemlig manuel behandling med et helhedsorienteret syn på mennesket, der i mange tilfælde viser sig at være vejen til en mere smertefri tilværelse.

Osteopati blev grundlagt helt tilbage i 1874 og er altså på ingen måde en ny behandlingsform. Ophavsmanden havde et mantra, som stadig den dag i dag gennemsyrer den osteopatiske tankegang og lød: “Alle kan finde sygdomme, men det er ikke alle, der kan finde sundhed”. Og skal man forstå osteopatien, så er det netop det værdisæt, man skal dykke ned i.

For osteopater, som arbejder med manuel behandling af smerter, stopper nemlig ikke der. De tager sig god tid til at lytte til deres klienters historik med smerter, spørger ind til kost og søvn, ser det hele menneske og udarbejder ud fra alt dette en samlet behandlingsplan, som handler om meget mere end den fysiske manipulation, som på mange måder minder om noget af det, man kender, hvis man nogensinde har besøgt en kiropraktor.

Lider du eksempelvis af smerter i lænd og bækken, der er opstået efter en fødsel og har fået lov til at udvikle sig over årene til et mere kronisk og kompliceret problem, vil man kunne opleve, at osteopaten starter ud med blide manuelle teknikker målrettet muskler og bindevæv samt anbefale og vejlede i en bestemt diæt og simple øvelser, der skal laves hjemme på stuegulvet, inden ”den egentlige behandling” går i gang.

Gode tommelfingerregler

Når behandleren så begynder at arbejde med de forskellige mobiliseringsteknikker, er det igen ud fra en bred forståelse af kroppen. Det betyder, at osteopaten ikke kun fokuserer på den albue, som gør ondt, men også kigger på de mekaniske-, vaskulære-, og neurologiske kæder, som knytter sig til problemstillingen. Drejer det sig eksempelvis om hovedpine, vil det ikke kun være hovedet, som er i centrum, men også rygsøjle, bækken, holdning og vejrtrækning, sammen med oplysningerne om livsstil og sygdomshistorik generelt, der afgør behandlerens træk.

Det er tæt på umuligt at sige, hvor lang tid et osteopatisk forløb skal strække sig over, før problemet er løst. Men en god tommelfingerregel er, at jo hurtigere man søger hjælp, efter smerterne har meldt sig, des hurtigere kan de fikses. Anden regel er, at man gerne skal mærke en positiv forandring i en eller anden grad indenfor de første to til tre behandlinger.

Siden 2018 har det krævet en autorisation at kalde sig osteopat i Danmark. Men frem til 30. juni 2023 er der en overgangsfase, hvor man gerne må bruge betegnelsen uden autorisation, hvis man inden loven trådte i kraft var uddannet og praktiserede som osteopat. Man kan finde en samlet liste over autoriserede behandlere på danskeosteopater.dk

Tak til formand for Danske Osteopater Hanna Tómasdóttir, Q Klinik, for hjælp til udarbejdelsen af denne artikel

Forrige artikelKnoldselleri frikadeller

Næste artikelLidt sult forlænger måske livet