Krop

Øvelser for øjne og ansigt

30. juni 2010

Ansigtet er vores visitkort, vores brand og varemærke udadtil. Tænk bare på, hvordan vi omtaler én, vi ikke lige husker navnet på, som hende med fregnerne eller ham med de buskede øjenbryn. Vi bider mærke i folks ansigt, deres udtryk eller mangel på samme.

Som mor til et barn med et lidt anderledes udseende er jeg dagligt vidne til, hvordan folk er ved at vride nakken af led for at kigge. Jo, vi er visuelt orienteret – i høj grad.

Og vi vil da også gerne tage os nogenlunde ud, viser opgørelser over den tid hhv. mænd og kvinder tilbringer foran spejlet, for slet ikke at tale om al den tid og energi, vi lægger i at investere i diverse grej og produkter, købe tøj og gå til frisør.

Vi gider ikke se gamle og rynkede ud. Har du set billeder af folk, der får sprøjtet alverdens rynkereducerende stof ind under huden? Deres ansigter ligner voksdukker. Et fuldstændigt misforstået skønhedsideal, for et ansigt uden liv er trist og kedeligt at se på. Et levende ansigt er et udtryksfuldt ansigt. Hverken for slappe eller spændte muskler giver liv, glød og udtryk.

Massage til biddet

Kæbemusklerne er, set i forhold til deres størrelse,de allerstærkeste muskler, vi har. Tænk på cirkusartister, der kan bære hele deres egen vægt ved at bide sig fast. Folk, der skærer tænder, vil også vide, at spændinger her giver en gevaldig hovedpine. Prøv at mærke og massere dine bidemuskler: Tryk på de muskler, du kan mærke på bageste del af underkæben, på overgangen mellem kæbe og hals. Massér med finderspidserne, tryk ind, hvor du er øm, blødgør området. Lad så dine fingre vandre en anelse længere op, lodret. Prøv at bide sammen, så vil du mærke musklerne bule d. Slip igen. Videre lodret op, lige før du stikker fingrene ind i ørerne, sidder selve kæbeleddene. Prøv at åbne og lukke munden, så mærker du dette led som et hængsel. Videre op på tindingerne; her breder tyggemusklen sig ud som en vifte og sidder fast. I dette område kan der være særdeles ømt. Gå lidt på opdagelse med dine fingre, og blødgør og massér de steder, der trænger.

Mange hovedpiner kan lette, hvis disse muskler slipper deres overflødige spænding.

Mange oplever at få hovedpine og spændinger i forbindelse med travlhed. Man siger også: ”Jeg bider tænderne sammen og klarer det.” Og det gør vi – helt bogstaveligt! Også når vi sover om natten og ligger og stresser videre, hvor vi egentlig burde slippe dagligdagen, hvile og lade batterierne op.

Kæbespændinger kan også komme af det uudsagte. Så går du og tumler med at have svært ved at sige din mening, kan det også være derfor, du har særligt spændte kæber.

Vi ”tager vores ord i osigen,”og vi ”kunne bide tungen af os selv,” hvis vi kommer til at sige noget dumt. Jo, der er meget, der kan spænde kæberne.

Hvis du har problemer med at slappe af og falde i søvn, kan det også være, fordi du bider tænderne sammen, eller fordi du har tungen trykket op i ganen. Prøv at tjekke det. Det er en god vane at have et aftenritual, hvor du har fokus på massagen som beskrevet ovenfor. Udspænd dine kæber ved at åbne munden på vid gab. Hvis du får lyst til at gabe, så gab godt og grundigt. Ikke noget med at kvæle gabet, for du har brug for det. Tag imod det og gør det inderligt,og du må gerne overdrive og forlænge gabet.

Har du spændinger i kæberne eller skærer tænder, bør du altså tænke på, hvor årsagen kan ligge gemt, og så lave massage og afslappende øvelser for musklerne. Det gælder om at bryde den onde cirkel.

Opmærksomheds-muskler

Musklerne i ansigtet er i aktivitet alle vores vågne timer. Så snart vi kigger, læser, finder vej, taler, føler, møder andre. Det vil sige, at vi aktiverer de mimiske muskler, hver gang vi er i nærheden af andre mennesker, og bare det at bruge sanserne i ansigtet kræver muskelaktivitet.

Derfor har vi også glæde af at udspænde, afspænde og massere musklerne. Brug gerne en allround ansigtsmassage, som vi bringer en opskrift på i boksen.

Allround ansigtsmassage

Kan bruges, inden du sover, eller hvis du har tid om morgenen.

 • Læg dig godt tilrette på ryggen.
 • Tag nu hænderne op til ansigtet og glat panden ud. Du kan enten trykke med fingerspidserne eller bare stryge let som en fjer over panden. Gør, hvad du bedst kan lide.
 • Lad nu fingrene komme op i hovedbunden. Gnub, ligesom når du vasker hår. Kram håret, så du trækker let i det – det føles næsten, som om du ”letter lidt på låget.”
 • Tryk fingerspidserne ind i tindingerne. Tryk ind, og massér rundt. Gå lidt på opdagelse, find og bliv lidt de steder, der er mest trængende.
 • Stryg nu langs med øjenbrynet indefra og ud på kanten af knoglen, der danner øjenhulen. Bagefter på den underste kant af øjenhulen.
 • Gå ned og find kæbeleddene, lige foran ørerne. Massér der. Giv også ørerne en omgang, gnub dem, træk lidt i dem, fold dem ud.
 • Massér nu på underkæben, udefra og ind mod hagen, gentag flere gange.
 • Gnub på næsens sider op og ned. Varm næsen. Træk blidt ud i næseborene, træk vejret ind gennem næsen, og pust ud gennem munden et par gange.
 • Ælt nu i det bløde af kinderne, bor ind og mærk efter spændte muskler med fingerspidserne, nap lidt og skab varme.
 • Til sidst, kom rundt om munden.
 • Afslut med at stryge over hele ansigtet, nedefra og op, indefra og ud.

Som skrevet i begyndelsen er synet vores stærkeste sans. Resten af kroppen påvirkes af, hvor vi kigger hen. Det er derfor, nakke og skulderspændinger ofte hænger sammen med arbejde foran en skærm, hvor øjnene kigger på det samme hele dagen.

Øjenmusklerne bliver ikke strakt, brugt alsidigt eller afspændt, så længe vi kigger i avis, på en skærm, ud af forruden, på tv osv. Dagen igennem arbejder øjets muskler ensidigt, medmindre vi er bevidste om at bryde det.

I Kina mødes de ældre mennesker i byens park og flyver med drager for at strække øjenmusklerne. De er klar over, at synet skal trænes og holdes i form. Øjets muskler trækker i øjeæblet. Hvis musklerne er overbelastede, kan synet blive dårligt. Ved at holde øjnene i form kan du måske forebygge eller endda forbedre dårligt syn. Prøv øjenøvelserne, som vi beskriver i boksen.

Workout til øjnene

Har du spændte øjne, kan du godt føle ubehag ved at lave disse øjenøvelser. Lav dem så med små bevægelser og lig evt. ned, så du ikke bliver svimmel. Husk, at det kun er øjnene, der skal bevæge sig, ikke hele hovedet:

 • Kig lige frem.
 • Kig langt op under pandehåret.
 • Kig langt ned ad kinderne.
 • Kig langt ud til venstre.
 • Kig langt ud til højre.
 • Kig lige frem.
 • Lad nu øjnene køre i en cirkel op, til højre, ned, til venstre, lige frem. Derefter den modsatte vej. Efterhånden laver du bevægelserne kraftigere og kigger endnu længere op, ned, til siderne. Du skal bruge musklerne aktivt og strække dem længere, end du troede, du kunne.

Forrige artikelMåske er det tandens skyld?

Næste artikelMiniguide til æblesorter

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.