Nyheder

Over halvdelen af konventionel frugt og grønt indeholder sprøjtegifte

29. november 2016

Når du køber konventionel frugt og grønt, er der over 50 procents risiko for, at du får pesticider med i købet. Det viser Fødevarestyrelsens Pesticidrapport 2015.

Vælger du økologisk eller konventionelt, når du køber frugt og grønt? Over halvdelen af den konventionelle frugt og grønt du kan købe i supermarkederne indeholder sprøjtegifte. Det viser Fødevarestyrelsens Pesticidrapport 2015, der netop er offentliggjort.

Der blev fundet pesticidrester i 67 procent af alle undersøgte konventionelt dyrket frugt og 39 procent af de konventionelle grøntsager. Indholdet var dog største i udenlandsk producerede frugt og grønt.

En prøve af vindruer fra Egypten og appelsiner fra Brasilien havde så højt et indhold af sprøjtegifte, at de blev trukket tilbage fra markedet.

 

Kun med økologi kan du undgå sprøjtegift

Hvis du køber økologisk, er du næsten sikker på at undgå pesticider. Det er nemlig ikke tilladt at bruge sprøjtegifte i økologisk produktion.

Fødevarestyrelsen har taget prøver af 226 vegetabilske fødevarer. Her blev der kun fundet pesticider i seks produkter, hvor kun ét produkt var dansk. Fundet kan skyldes, at økologisk frugt og grønt kan blive udsat for ikke tilsigtet forurening.

Men hvordan ser fremtiden ud for vores frugt og grønt? I øjeblikket er en ny pesticid-strategi til forhandling blandt politikkerne. Hvis Miljøstyrelsens forslag om at øge grænseværdierne for nedbrydningsprodukter fra sprøjtegifte bliver vedtaget, kan det betyde endnu flere pesticider i den konventionelle frugt og grønt, vi køber i butikkerne og større risiko for forurening af økologisk produktion.

 

 

Kilder: Fødevarestyrelsen

 

Forrige artikelTjek luftkvaliteten, hvor du bor

Næste artikelSunde og røde bær på julebordet