Nyheder

Vi skal tage corona faren alvorligt

10. marts 2020

– Overdriver vi faren om corona? Nej, lyder det klare svar til det fra hospitalsfysiker Klaus Seiersen.

-Vi skal skam nok få en stor epidemi også i Danmark, men strategien er lige nu at trække det ud så længe som muligt.
Sådan skrev hospitalsfysiker på Aarhus Universitetshospital Klaus Seiersen den 6. marts på Facebook.

Det var et regulært opråb, han kom med. For bekymringen for Corona i sundhedsvæsenet er stor. Og udviklingen er gået stærkt siden han skrev sit opslag.

Her delte han en graf, som viser, hvad de forebyggende tiltag drejer sig om. Nemlig at dæmme op for at smitten spreder sig, som vi ser det nu i Italien.

-I Lombardiet i Italien er epidemien eksplosiv – svarende til den røde graf – og sundhedsvæsenet kan ikke yde optimal behandling til alle. For eksempel har man svært ved at finde respiratorer til alle de patienter, der har livstruende åndedrætsproblemer. Ét enkelt hospital i byen Cremona (en by af samme størrelse som Esbjerg) meldte for tre dage siden om 35 Corona-patienter i respirator, skrev han.

Graf Corona

Frem med håndspritten!

I Danmark har vi stadig mulighed for at forsinke epidemien ud over en længere periode – altså den blå graf – og dermed sørge for, at sundhedsvæsenet stadig fungerer og kan tilbyde behandling til alle patienter.

Læs: Corona overvindes ikke ved panik men med intelligens

Så gang i håndspritten, og tænk dig om når du færdes i det offentlig rum. Det kan godt være, at du ikke selv er i livsfare, men skødesløshed kan skade andre. Sådan lød resten af facebook opslaget.

Og hospitalsfysikeren er nervøs for, hvad der kan ske i det danske sundhedsvæsen, hvis ikke vi tager risikoen for spredning alvorligt.

-Vi snakker meget om det på arbejde, og vi snakker måske også lidt mere om det end andre steder, fordi vi er nervøse for, hvad der sker, hvis en af vores afdelinger bliver lukket ned på grund af det her. Hvis der kommer mange patienter med corona, kan vi så stadig behandle vores kræftpatienter? Hele vores sundhedsvæsen kan blive lagt ned af det her. Det er det, det drejer sig om, siger han.

Italienske læger advarer

Når man kigger på nogle af de største italienske websites, så flyder det over med historier om Corona og følgerne af det store udbrud. Historier der her i Danmark bør få os alle til at huske på, at vi skal hjælpe med at begrænse smitten. Blandt andet er der læger der siger, at nu skal de kigge på, hvem der har størst chance for at overleve, dem med mindst chance skal ikke behandles.

Tirsdag morgen advarer italienske læger resten af verdenen om, at 10 procent af de smittede kan få brug for intensiv behandling. Og de advarer om at det italienske sundhedsvæsen er ved at blive kørt i sænk. Der er mangel på udstyr til at behandle de mange patienter.

Mandag skrev den italienske avis Corriere della Sera, at den store modekoncern Armani giver 250 millioner kroner til hospitalsudstyr som for eksempel respiratorer.

Så husk:

  • Hold god håndhygiejne. Vask hænder med vand og sæbe ofte. Vask eller sprit hænderne af, når du har rørt ved flader, som håndtag, som andre også har rørt ved.
  • Forsøg at undgå at røre dine øjne, din næse eller din mund med hænderne, efter de du har rørt ved flader, som andre har rørt ved.
  • Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder.
  • Vær opmærksom på rengøring, både hjemme og på arbejdspladsen. Hold god hygiejen.
  • Vis hensyn til ældre og kronisk syge. Hold afstand
  • Undgå kram og kys med andre end de allernærmeste. Begræns fysisk kontakt med andre.
  • Er du i karantæne – så er du i karantæne. Overhold den. Du risikerer at smitte andre.

Hvis du har mistanke om, at du er smittet, så skal du IKKE gå til din egen læge. Du kan smitte de andre i venteværelset. Ring i stedet.

Fordi udviklingen går så stærkt, så henviser vi til, at man følger den aktuelle udvikling på https://politi.dk/corona

Har du spørgsmål om Corona henviser Sundhedsstyrelsen til en myndighedernes fælles hotline som er 70200233

Forrige artikelDet er rødt, og det klør: Eksem inde- og udefra

Næste artikelOvervejer du et kejsersnit?