overgangsalder

Overgangsalder påvirker humøret

Naturlæge Maria, Langbak forklarer, hvorfor overgangsalderen kan frembringe forandringer i humøret og den kognitive kapacitet

Foto: Shutterstock
24. maj 2023

? Tak for en super brevkasse. Jeg har et spørgsmål til humør i overgangsalderen. Jeg synes umiddelbart, at det er et lidt underbelyst emne. Der er ofte meget fokus på hedeture og tørre slimhinder, men det er vel også meget normalt, at humøret bliver påvirket? Måske er det bare, fordi jeg ikke har været opmærksom på det – før problemet opstod. Jeg føler mig i hvert fald noget mere sårbar og ængstelig, end jeg plejer. Har sværere ved at overskue tingene. Udover kost og motion, er der så noget, jeg selv kan gøre? Udover at acceptere tingenes tilstand? Jeg ønsker ikke hormonbehandling, da min mor har haft brystkræft. Det var den hormonpåvirkelige slags, så jeg hører gerne om forslag, der ikke kan trigge den slags (mener at have hørt, at soja f.eks. ikke er godt i sådan en situation). Ser frem til at høre fra jer.


Bedste hilsner S

! Du har helt ret – både at overgangsalderen kan frembringe forandringer i humøret og den kognitive kapacitet, men tillige at emnet ikke har fået samme spalteplads som de fysiske symptomer.

De psykiske forandringer fremkommer, da østrogen og progesteron begge påvirker hjernen og nervesystemet. Østrogen vides at påvirke neurotransmitterne serotonin og dopamin positivt, hvilket bidrager til et godt humør, mens progesteron mere indirekte aktiverer GABA receptorerne, som har en beroligende effekt.

For at bedre de psykiske symptomer handler det i høj grad om at balancere hormonerne – præcis som ved de fysiske symptomer på overgangsalderen. Kost og motion er essentielt herfor. Endnu vigtigere ser jeg, at stressreduktion er. Din krop kan ikke længere hormonelt dække dig ind og kompensere for, at du går over din ”energikapacitet” og basale behov. Derfor er du nødt til at prioritere 8 timers søvn, mindre kaffe, samt dyrke ting som får dit nervesystem til ro såsom yoga, gåture og/eller meditation. Vigtigt er endvidere at mærke efter, hvad du har brug for, og ikke mindst hvad der egentlig skaber glæde i dit liv.

Mange har glæde af at bruge adaptogene urter såsom panax ginseng og rosenrod, der både giver mere ro i hovedet og styrker energiniveauet. Derudover vil jeg anbefale det homøopatiske middel Hoklisin comp. fra Holistica.

Du kan med fordel drikke teer, der gavner nervesystemet såsom havrestrå og kamille. Brug gerne 2 spsk urt til en stor kop te og lad den trække minimum 10 minutter.

God bedring.

Maria Langbak, Naturlægen.com

Forrige artikelKolesterol i balance – helt naturligt

Næste artikelEr det muligt at grille klimavenligt?

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.