Krop

Overgangsalder? Rødkløveren bekæmper knogleskørhed

Foto: Adobe Stock
21. februar 2018

Kvinder i overgangsalderen oplever ofte øget risiko for knogleskørhed – nu viser forskning, at naturmidlet rødkløverekstrakt kan bruges mod knogleskørhed fremfor hormonbehandlinger som tidligere.

 

Overgangsalderen kaldes tiden, hvor kvinder går fra at være fertile til at stoppe ægproduktionen. Her har kvinden sin sidste menstruation, æggestokkenes funktion reduceres, og østrogenproduktionen falder drastisk – hvilket kan gå ud over kvindens knoglemasse.

Knogletabet hos kvinder stiger drastisk i denne periode, fordi østrogenniveauet falder, som ellers normalt har til opgave at give vigtige signaler til knoglecellerne om at øge opbygningen af knoglerne – og det udvikler sig for nogle kvinder til knogleskørhed.

Drop den farlige hormonbehandling

Tidligere har man benyttet hormonsubstitutionsbehandlinger med østrogen og gestagen til at bekæmpe generne, som kvinder i overgangsalderen kan komme ud for. Men eftersom disse midler kan øge risikoen for brystkræft og hjertekarsygdomme, ville et hold forskere finde alternative medikamenter til behandling af knogleskørhed hos postmenopausale kvinder.

Et alternativ er de såkaldte phyto-østrogener, som har vist lovende resultater som alternativ medicin, da de kan yde samme effekt som kroppens eget østrogen. Isoflavoner, en del af phytoøstrogenet, har vist sig at kunne bidrage til at opbygge knoglevævet og bremse nedbrydningen –  og det er her, at rødkløveren kommer ind i billedet, for den indeholder nemlig isoflavoner.

Men der er et lille ’men’ – for isoflavonerne i rødkløver aktiveres kun, hvis bakterier i tarmen har fjernet et lille sukkermolekyle på stoffet. Isoflavonerne er altså afhængige af tarmens bakterieflora, som varierer meget blandt befolkningen.

Stop nedbrydningen og opbyg dine knogler igen

De danske forskere ønskede at undersøge, om dagligt indtag af rødkløverekstrakt ville påvirke knogledensiteten, betændelsestilstande og hjertekar-helbredet hos kvinder i overgangsalderen.

Over en tolvugers periode blev en gruppe kvinder givet et dagligt tilskud af enten 150 ml rødkløverekstrakt med 37,1 mg isoflavoner eller placebo (ingen virkning). Undersøgelsen viste efter de 12 uger, at rødkløverekstrakt var i stand til at øge knogleopbyggende processer, mens de kvinder, som ikke fik rødkløver, havde tabt knoglemasse.

Samtidig kunne forskerne ikke observere nogle ændringer i betændelsestilstand, blodtryk eller nogle bivirkninger af behandlingen.

Senere studier har vist samme positive effekt – men derudover også, at nogle kvinder gik fra ikke at kunne danne aktive isoflavoner til at kunne danne dem pga. en ændret tarmflora efter en periode med rødkløverekstrakt med mælkesyrebakterier.

Denne forskning tyder således på, at rødkløverekstrakt kan bidrage til sunde og raske knogler, der er mindre skrøbelige hos postmenopausale kvinder. Rødkløverekstrakt kan købes hos mange helseforretninger i Danmark.

 

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4523657/

Forrige artikelPas på: Almindelige dagligdagsprodukter kan give alvorlig allergi

Næste artikelHvidløgsdråber – superfood uden lugt