Nyheder

Overgangsalderen skal ikke medicinbehandles

3. maj 2016

Overgangsalderen er ganske naturlig, men når lægerne kigger på symptomerne, tyr de hurtig til medicinsk behandling. Derfor søger flere kvinder alternativ behandling mod overgangsalderens gener – og det er der også god grund til.

To tredjedele af alle kvinder får gener, når de kommer i overgangsalderen. Det er gener som hedeture, tørre slimhinder, søvnproblemer, humørsvingninger og vægtstigning. Det kan være belastende at leve med, og derfor kræver det også tit en form for behandling.

 

Medicin mod naturlig fase i livet

Det er tydeligt, at lægerne er hurtige til at finde medicinen frem, når der skal behandles mod symptomerne på overgangsalderen. Søs Wollesen, der er læge, foredragsholder og forfatter til flere bøger om overgangsalderen, oplever større tilslutning til de alternative behandlinger.

– Jeg har i forbindelse med foredrag rundt om i landet mødt masser af kvinder, som oplever, at lægen kun koncentrerer sig om symptomer og medicin. Men mange kvinder søger alternative midler. De vil gerne gøre noget selv, og ofte kan lægen ikke hjælpe med det, siger Søs Wollesen.

Det kan være meget forskelligt, i hvor stor grad kvinder mærker til generne i overgangsalderen. Hos nogle mærkes det en del mere, og derfor kan de være så belastende, at der skal gøres noget ved det. Her søger stadig flere til de mere alternative former for behandling såsom yoga, akupunktur eller naturmedicin.

 

Gode råd til at komme godt igennem overgangsalderen:  

Alternativ behandling

Der findes en speciel form for yoga, som kaldes hormon yoga, der er skræddersyet til kvinder i overgangsalderen. Denne type yoga skulle påvirke de organer, som støtter hormonproduktion i kroppen såsom æggestokke, skjoldbruskkirtel og hypofyse.

Zoneterapi og akupunktur kan også være en behandlingsform, som hjælper nogle kvinder gennem overgangsalderen. De to behandlingsformer hjælper med at genoprette kroppens naturlige balance.

Hvis generne er ømme led og muskler, kan det være fysioterapi eller massage, der kan hjælpe.

Naturens medicin

Rødkløverekstrakt og salvie indeholder østrogenlignende stoffer og har derfor positiv effekt i overgangsalderen. De virker begge lindrende på hedeture og regulerer hormonniveauet. Humle kan også virke lindrende på hedeture og kan desuden hjælpe, hvis man lider af søvnproblemer. Er det humøret og sexlysten, der trænger til en opløftning, kan rosenrod være svaret.

Dyrk motion

Kvinder, som dyrker motion regelmæssigt, har færre hedeture.

Spis sund og varieret kost

Tænk over, hvad du spiser. Din krop vil selvfølgelig have det bedre, hvis den får næring, vitaminer og mineraler. Nogle fødevarer kan faktisk også medvirke til at udløse hedeture. Alkohol, kaffe og krydret mad er nogle af de fødevarer, som du med fordel kan holde dig fra – eller indtage i mindre mængder.

Køl dig ned

Opholder du dig i rum, hvor der er varmt eller kommer til at stå i solen, kan du opleve at få en hedetur. Ophold dig derfor så vidt muligt i kølige rum, eller tag et køligt bad. Hvis du ikke selv har mulighed for at styre rumtemperaturen, så hav en elektrisk blæser foran dig, som du kan tænde for ind imellem. Men husk på, at det ikke er godt at sidde i træk i for lang tid af gangen.

Klæd dig på i lag

Klæd dig på sådan, at det bliver nemt for dig at tage et lag af, når temperaturen stiger. En tynd og løs T-shirt inderst er behageligere end en stram T-shirt, der klister til kroppen. En cardigan eller en hættetrøje, der nemt kan komme af eller på, er perfekt som det yderste lag.

Sov køligt

Sørg for at temperaturen i dit soveværelse er kølig. Sov med tyndt løst nattøj og en tynd sommerdyne eller blot et dynebetræk. Du kan have et tykkere tæppe eller dyne liggende til at trække over dig, hvis du har tendens til at blive kold efter en hedetur, når sveden begynder at tørre.

Acceptér dine hedeture

Husk på, at hedeture er noget, som de fleste kvinder oplever, når de er i overgangsalderen. Hvis du er stresset over at få en hedetur under et møde eller andre steder, så vil de typisk føles værre, end hvis du er afslappet og i stand til at acceptere, at sådan er det altså bare, når man er en kvinde i overgangsalderen.

Slap af

Meditation, yoga, tilstrækkeligt med søvn, dybe vejrtrækninger, mindfulness eller andre afslapningsøvelser har vist sig at kunne reducere hedeturene.

 

Kilde: ”Få en nem og naturlig overgangsalder” E-bog af Helle Lone Jensen

__________

Køb Søs Wollesens bog ”Hedeturen går til køkkenet” i Naturlishoppen for kun 179,-

Forrige artikelDen beske smag af gamle dage er ganske sund

Næste artikelBedre søvn: Din indstilling kan være problemet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.