Tema

Overgangsalderen – spiller melatonin mon en afgørende rolle?

Foto: Shutterstock
27. september 2020

Hormoner har stor betydning for dit velbefindende, og hormoner fungerer allerbedst, når de er i balance. Kroppen anvender eksempelvis hormoner i kommunikationen imellem kroppens celler og organer og så hjernen.

Måske husker du dine teenageår, hvor hormonerne gang på gang formåede at skabe kaos i dit indre. Lidt sådan kan det føles også senere i livet, når vi kvinders melatonin- og østrogenproduktion falder, og overgangsalderen sætter ind. Overgangsalderen er en naturlig proces, der markerer en afslutning på vores fertile periode, men også overgangen til en for mange ny og givende livsperiode.

Indstil dig på en ny livsfase

Kroppen forandrer sig, når overgangsalderen sætter ind. Måske kommer der et par kilo ekstra på sidebenene, måske oplever du hedeture og tristhed, men rigtig mange kvinder oplever også, at der indfinder sig en større ro i deres liv i forbindelse med overgangsalderen. Oprindeligt er vi kvinder sat i verden for at føde børn og føre menneskearten videre. Meningsfyldt og glædesfyldt i den grad, men heldigvis lever vi i dag længere, end vi gjorde tidligere. Så selvom kroppen lukker ned for de facetter af livet, der omhandler graviditet og børnefødsler, så får de fleste kvinder i dag gode muligheder for at udleve endnu en livsfase i tiden efter overgangsalderen.

I denne nye livsfase kan det formodentlig i højere grad end tidligere være dine behov, der kan komme i fokus, fremfor familiens. Brug tid på at redefinere dine drømme og opgaver, mærk efter, hvad du har lyst til og etabler nye, meningsfyldte gøremål, vaner, livsopgaver og gode selvforkælende tiltag. Selvom din krop forandrer sig, så øv dig i at rumme også det. Mind dig selv om, at det vigtigste i livet er at omfavne det og finde roen, taknemmeligheden, livsglæden, energien og balancen. Du kan læse meget mere om, hvad der kan hjælpe dig i denne fase af livet, herunder.

Læs også: Pyhh hedeture i overgangsalderen?

Det måske vigtigste hormon?

Der sker drastiske ting i kvindekroppen i forbindelse med overgangsalderen, som normalt sætter ind omkring 50-års alderen. Østrogenniveauerne falder, menstruationerne ophører, og kroppen skal til at finde en ny balance med en lavere østrogenproduktion. Tabet af såvel østrogen som progesteron kan påvirke alle andre hormoner i kroppen, og det kan medføre uønskede gener som blandt andet dårlig nattesøvn, vægtøgning, øget temperaturfølsomhed, humørforandringer, ændrede stressniveauer, nedsat stofskifte, mindre energi samt tør hud og slimhinder.

Men måske kan vi – med vores viden i dag – med fordel flytte fokus fra kønshormoner og i stedet se nærmere på det helt særligt vigtige hormon melatonin. Melatonin spiller en overordnet hormonel rolle, og forskerne bag en nyere undersøgelse antyder, at mange af de velkendte overgangsaldersymptomer kan henføres direkte til et drastisk fald i vi kvinders melatoninproduktion, som ses netop i forbindelse med overgangsalderens indtræden.

I studiet gav man melatonin til kvinder i overgangsalderen som tilskud til natten. Resultaterne var gode, og forskningen indikerer, at tilbydes kvinder melatonin til natten, lige når overgangsalderen sætter ind, så ser det ikke alene ud til at kunne hjælpe dem til en bedre nattesøvn, men også at kunne hæmme de øvrige hormonelle gener, som mange oplever i forbindelse med overgangsalderen.

Formodentlig vil en sådan indsats også kunne føre til større overskud, bedre humør og dermed generelt højere livskvalitet. Forskerne bag studiet konkluderer, at der er behov for yderligere forskning indenfor disse vigtige aspekter, men at meget tyder på, at melatoninbaseret terapi til kvinder i overgangsalderen i doser på 0,5-1 mg til natten, vil kunne afhjælpe flere af de symptomer, der ofte opstår i forbindelse med overgangsalderen.

Mad og motion kan også hjælpe

Heldigvis er der også hjælp at hente i god mad og daglig bevægelse. De hormoner, du har i blodet, dannes på baggrund af kroppens balancer. Hvilke hormoner der dannes og i hvilke mængder, bestemmes blandt andet af din mad og din livsstil. Eksempelvis kan hormonproduktionen stimuleres positivt via et stabilt blodsukker, hvorimod en høj produktion af insulin påvirker negativt. Insulin stimuleres netop ved ustabile blodsukkerniveauer og et højt indtag af sukker, hvidt brød og andre hurtige kulhydrater. Derfor kan det ved hormonelle ubalancer i særlig grad være en god ide at spise blodsukkerstabiliserende. Hvis du vil prøve det af, kan du helt gratis tilmelde dig Madforlivet’s e-kursus Blodsukkerkuren, der løber over tre uger.

Prøv om du kan følge din krops indre rytmer (cirkadiske rytmer) i forhold til bevægelse, mad og søvn. Ved at spise tre velkomponerede måltider dagligt, eksempelvis imellem kl. 7 om morgenen og kl. 19 om aftenen, vil du tilgodese din krops naturlige døgnrytme og dermed understøtte mange kropslige funktioner positivt.

Prøv om du kan gå i seng før midnat og få cirka syv timers søvn i fuldstændigt mørke. At stjæle tid fra søvnen svarer til at stjæle tid fra livet og din evne til at være den bedste udgave af dig selv.

Læs også: Motion kan dæmpe symptomer på overgangsalderen

Den vigtige tarmbiota

En anden væsentlig sundhedsbeslutning er at styrke din tarmbiota (de naturligt forekommende bakterier i mave og tarm, red.). Indre sundhed og balance stimuleres nemlig positivt af en god tarmbiota. Du kan let styrke variationen og kvaliteten af mikroorganismer i tarmen ved hver eneste dag at spise velsyrnede surmælksprodukter, som eksempelvis Acido og hjemmelavet yoghurt, supplere med mælkesyregærede grønsager som eksempelvis surkål, krydre din mad med små mængder fermenterede sojaprodukter – Miso eller Tempeh – og eventuelt tage et dagligt tilskud af mælkesyrebakterier, eksempelvis via Udo’s Probiotika eller Bio-kult, der indtages sammen med et måltid. Ved at styrke din tarmbiota styrker du ikke blot dit immunforsvar men også din hormonbalance effektivt.

Rødkløver

Der findes, ud over disse tiltag, også rødkløverekstrakt, der har vist sig helt naturligt at kunne hjælpe til større hormonel balance og velbefindende.

Forskere på Aarhus Universitet har gennemført et studie med rødkløverekstrakt og fundet frem til, at kvinder kan mindske gener som hedeture og afkalkning af knoglerne i forbindelse med overgangsalderen ved indtag af rødkløverekstrakt. Hedeturene blev mindsket med en tredjedel blandt de kvinder, der indtog rødkløversaft i studiet. Erfaringsmæssigt oplever nogle kvinder, at rødkløverekstrakt sænker graden af overgangsaldergener, andre ikke, så du må prøve det af. Udvis påpasselighed ved østrogenfølsom brystkræft, her mangler vi mere forskning.
Du kan købe økologisk rødkløversaft fra Herrens Mark på Fyn.

Melatonin

Melatonin er et hormonlignende stof, som vi primært danner i pinealkirtlen om natten. Pinealkirtlen er en lille kogleformet kirtel, der sidder på undersiden af hjernen, imellem storhjernen og lillehjernen. Produktionen af melatonin er afhængig af lys og mørke, lys om dagen og fuldstændigt mørke om natten. Melatonin har en overordnet hormonel funktion, fungerer som antioxidant og har betydning for vores livskvalitet og muligvis også for vores livslængde. Produktionen falder med alderen, og for mange kan det være særdeles gavnligt, i særlig grad for optimering af nattesøvnen, at tilføre ren melatonin som tilskud lige før sengetid. Melatonin er stort set bivirkningsfrit at indtage, såfremt du vælger REN melatonin (ikke depot) og ikke lider af epilepsi. Melatonin er receptpligtigt i Danmark, men lægen kan heldigvis udskrive ren melatonin i dag, hvilket er vigtigt. De normale doser ligger på 1-3 mg, ofte er 1-2 mg tilstrækkeligt før 65-års alderen. Herefter har mange behov for 3 mg eller mere. Det fuldt lovligt at købe melatonin til eget forbrug i andre EU lande, hvor melatonin er godkendt som kosttilskud.
Du kan læse mere om melatonin, samt hvilken indflydelse det har på livskvalitet og søvn og meget mere, i bogen ’Søvnhormonet’ Melatonin på Madforlivet.com

Forrige artikelSamspil mellem sind og hormoner

Næste artikelUrterne regulerer dine hormoner

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.