Nyheder

Overraskende mange har nedsat lungefunktion

10. maj 2007

Mange danskere går rundt med rygerlunger eller nedsat lungefunktion uden at vide det. Det viser en undersøgelse af 1100 københavnere.

Over et år har læger og sygeplejersker i København målt lungefunktionen på 1100 personer som kom ind fra gaden. Personerne var overvejende rygere. Resultatet var stærkt overraskende. 27 procent havde rygerlunger, mens 13 procent havde nedsat lungefunktion i mild grad. Blandt rygerne havde mere end hver anden lungeproblemer. Langt de fleste med lungelidelser var slet ikke klar over at der var noget galt.

Rygerlunger opdages for sent”Folk går rundt og er på vej til at udvikle en alvorlig lungesygdom uden at være opmærksomme på det. Flere af de besøgende har vi jo faktisk måttet give en diagnose”, siger Vibeke Backer, overlæge på Bispebjerg Hospital og faglig ansvarlig for tilbuddet. At godt fire ud af 10 har problemer med lungerne kan dog ikke overføres direkte til resten af befolkningen, da de undersøgte personer primært var ældre og rygere. Det mest chokerende i undwersøgelsen har været, at så mange har lidelser uden at vide det. Det kan kun løses på en måde, mener Charlotte Fuglsang, Direktør i Danmarks Lungeforening.

”Man kan ikke kurere KOL, men man kan forhindre sygdommen i at blive værre. Derfor er det vigtigt at standse den tidligt. Vi har brug for en national handlingsplan, som vi har på kræft- og hjerteområdet,” siger Charlotte Fuglsang.

Kilde: Netdoktor.dk

Forrige artikelBlodprøve i stedet for fostervandsprøve

Næste artikelÆldre skal have bedre mad, mere motion og flere venner

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.