Nyheder

Overset sygdom plager 300.000 danske kvinder

11. september 2009

Hver syvende danske kvinde har for mange mandlige kønshormoner, og det har en lang række konsekvenser for deres helbred, siger læger.

Tilstanden kaldes PCO og kan på sigt føre til både sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme, barnløshed og depression, skriver 24timer. Af mere umiddelbare symptomer kan nævnes overvægt, sjældne eller ingen menstruationer, skægvækst, hårtab, akne, kropsbehåring, ekstrem sukkertrang, hovedpine og træthed.

PCO opstår, fordi nogle kvinder er født med, at deres muskler har nedsat følsomhed for insulin, som er det hormon, der hjælper sukker fra kosten ud som brændstof i musklerne. Så når de kvinder spiser sukker, opstår der en usund overproduktion af insulin.

»Insulin har indflydelse på næsten alle celler i kroppen. Derfor går der kludder i mange processer,« forklarer privatpraktiserende gynækolog Bjarne Stigsby, der som en af ret få læger herhjemme interesserer sig for PCO.

Kun få ved det

Undersøgelser viser, at 15 procent af alle kvinder udvikler PCO omkring puberteten. Hos nogle er uregelmæssig menstruation det eneste symptom, mens andre har hele spektret.

Men af de flere end 300.000 danske kvinder, der lider af PCO, er kun en brøkdel diagnosticeret med sygdommen, oplyser professor Svend Lindenberg fra PCO-klinikken i København – et af landets få behandlingssteder. Han mener, at PCO er så ukendt både i befolkningen generelt og blandt praktiserende læger, på grund af symptomerne.

»Kvinder med PCO har alle de kedelige ting – overvægt, kraftig hårvækst og depression – som hverken almindelige mennesker eller ret mange læger bryder sig om at have med at gøre. Derfor går masser af kvinder rundt uden at vide, hvad de fejler, og at vi kan gøre rigtig meget for at hjælpe dem af med de generende symptomer. Det er en ærgerlig situation,« siger Svend Lindenberg.

Flere får sygdommen

Lige nu har hver syvende danske kvinde PCO, men eksperterne på området er enige om, at sygdommen er i stærk fremmarch på grund af vores livsstil.

»Overvægt og stillesiddende arbejde får sygdommen til at bryde ud hos flere og flere af de kvinder, der er arveligt disponerede. Tidligere har anlægget for PCO formentlig været hos lige så mange som i dag, men sygdommen brød ikke ud, fordi vi spiste sundere og rørte os mere,« forklarer overlæge Pernille Ravn fra PCO-klinikken på Odense Universitetshospital.

Mange isolerer sig

Typisk er både fysik og psyke påvirket hos patienterne.

»Mange isolerer sig. De føler lede ved deres krop, og nogle har direkte selvhad. De føler sig ukvindelige, utilstrækkelige, og de skammer sig. Det er en meget kompleks sygdom,« siger psykoterapeut Henriette Boysen, som ser en del kvinder med PCO i sin praksis.

Det bekræfter formand for PCO Foreningen Annika Bagge:

»Alt i alt er vi en bombe under sundhedsvæsenet. Der er i den grad behov for øget kendskab til PCO, så flere kvinder kan hjælpes til at forebygge symptomer og følgesygdomme.«

Kilde: fpn.dk

(oprettet 15. september 2009)

Forrige artikelØkologiske varer slår de konventionelle i Irma

Næste artikelHold forkølelsen på afstand med kanel