Nyheder

Overvægt er bedre end slankekur

24. januar 2011

Den perfekte undskyldning for at droppe din kur: En lettere overvægt på en varieret kost er bedre end en slankekur.

Amerikanske forskere mener nu, at farerne ved overvægt har været lettere overdrevne, for det ser ud til, at nogle overvægtige rent faktisk lever længere, end hvis de taber sig.

I et studie, publiceret i Nutrion Journal, har forskerne analyseret data fra 350.000 amerikanere. Og forskerne konkluderer, at overvægtige udsætter deres helbred for større risiko, når de gentagne gange prøver at tabe sig.

Overvægt er bedre med varieret kost

I stedet for en slankekur bør man koncentrere sig om at spise en varieret og afbalanceret kost og nyde en portion motion. Og så fokusere mindre på, at der er et par kilo ekstra på sidebenene.

Forskerne mener, at samfundets besættelse af fedmeepidemier og bekæmpelse af overvægt er ineffektivt for sundheden – og at det tværtimod fører til, at folk bliver federe, fordi de får større trang til at overspise.

Længere liv med overvægt

Faktisk viser studiet, at overvægtige lever længere. Ældre mennesker har f.eks. en tendens til at leve længere med overvægt, end hvis de er tynde.

Overvægt kan styrke overlevelsesevnen i forbindelse med nogle sygdomme som type 2 diabetes, hjertesygdomme og nyresvigt. Omvendt kan man sige, at disse sygdomme opstår oftere hos overvægtige, men forskerne mener ikke, at selve overvægten er årsagen.

Det er i stedet en dårlig kost og mangel på motion, der er årsagen til sygdommene. Forhold, der også fører til overvægt. Overvægten er altså ikke i sig selv en årsag, men en af symptomerne på en dårlig livsstil.

Accepter overvægt

Derfor bør folk heller ikke kaste sig over deres overvægt og med alle midler og slankekur forsøge at bringe den ned. Sundhedsmæssigt ville det være langt bedre at acceptere sin krop og eventuelle overvægt og lære at tage sig bedre af sig selv.

At passe bedre på sig selv involverer at indtage et større udbud af næringsrig mad i stedet for at begrænse sit kalorieindtag.

Motion, i portioner som er sjove og overkommelige, er også en vigtig del af at passe på sig selv. Samtidigt bør folk lære at lytte til deres krops naturlige signaler, som fortæller, hvornår de er sultne og mætte, mener forskerne.

For stor fokus på overvægt

En af forskerne, Linda Bacon fra California University, siger, at selvom sundhedseksperter mener det godt, når de foreslår folk at tabe sig, så viser de nye analyser, at forskere længe har tolket forskningsdata gennem en forudindtaget linse.

– Når vi gennemgår data igen uden den almindelige antagelse, at fedt er skadeligt, bliver det overvældende tydeligt, at fedt har været meget overdrevet som en risikofaktor i forbindelse med sygdom eller nedsat levetid.

– I årtier har de offentlige sundhedsinstanser og slankeindustrien fokuseret på, at sundheden bliver bedre gennem vægttab. Resultatet er et hidtil uset niveau af utilfredshed med kroppen og en fiasko i at opnå det ønskede resultat for sundheden. Den vægt-fokuserede tilgang fører IKKE til tyndere, sundere kroppe.

Hendes medforsker, diætisten Lucy Aphramor fraCoventry University, tilføjer:

– Pengene ville være bedre brugt på at hjælpe folk med at få et sundt forhold til mad.

Kilde: dailymail.co.uk (Oprettet den 24. januar 2011)

Forrige artikelNår din teenager vil være: Unik som alle andre

Næste artikelSkjuler alvorlige bivirkninger ved medicin