Overvægt er en stigende global sundhedsudfordring. Der har været en stigning af voksne overvægtige gennem en årrække, men faktisk bliver det også et stødt stigende problem blandt børn og unge. Og det er skidt, fordi det kan give problemer senere i livet.
20 procent af børn i alderen 5-19 år, og som lever i højindkomst lande er overvægtige. Det er en stigning på cirka 50 procent over de seneste 35 år. Man forventer at udviklingen vil stige. Derfor er der også kommet fokus på, hvad overvægt i barndommen betyder for udviklingen af sygdomme i voksenlivet.
Der er allerede nu evidens for ar overvægt i de tidlige leveår er associeret med koronararteriesygdom og iskæmisk hjertesygdom. Men ny forskning påviser også en sammenhæng mellem børns vægt og risikoen for at udvikle blodpropper i ben og lunger i voksenlivet.
Undersøgelsen er udarbejdet af Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Forskerne bag undersøgelsen har kigget på BMI hos børn i alderen 7-13 år og forekomsten af blodpropper blandt deltagerne i voksenlivet.
I alt trækker analysen på data fra 313.998 børn – 154.987 piger og 159.011 drenge, som er født mellem 1930-1989. Data om børnenes BMI stammer fra obligatoriske sundhedstjek, som børnene tog del i som led i deres skolegang. Den data er gennem deltagerne liv blevet sammenholdt med data om blodpropper fra CPR-registret.
Netop fordi resultaterne om BMI stammer fra sundhedstjek foretaget blandt alle børn i Københavns kommune i perioden, er risikoen for socioøkonomiske parametre mindsket.
Resultaterne udkom tidligere på måneden i år og taler deres tydelige sprog.
Forekomsten af blodpropper i enten ben eller lunger i voksenlivet er nemlig markant højere for de voksne, som var klassificeret som overvægtige eller svært overvægtige som børn. Faktisk var risikoen cirka 50 procent højere for de kvinder, som var svært overvægtige ved enten 7 eller 13-års alderen.
Risikoen var lidt mindre for mænd, men ikke meget.
Men hvad, der er særligt bemærkelsesværdigt, er, at risikoen faldt, hvis børnene blev normalvægtige inden puberteten. Faktisk blev risikoen udlignet fuldstændig. Jens Sundbøll, der står bag undersøgelsen, og er ph.d. på Institut for Klinisk Medicin, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, mener, at det resultat giver endnu større incitament for at have fokus på børnenes vægt. Han udtaler i en pressemeddelelse:
– Med den viden vi har nu, skal vi som samfund være langt mere opmærksom på, at børn ikke udvikler overvægt. Det sker jo ikke hen over natten, så en forebyggende indsats er mulig.
I den forbindelse er det værd at bemærke sig, at mens vægttab blandt voksne kan være associeret med øget risiko for blodpropper, finder man ikke den samme sammenhæng blandt børn, som taber sig. En forklaring på det kan være, at vægttab hos voksne kan være en indikator på andre sygdomme – eksempelvis kræft – mens det er yderst sjældent for børn.
Overvægt betegnes som et BMI på over 25. Fedme kategoriseres som BMI over 30.
Det er velkendt at overvægt og svær overvægt kan påvirke frugtbarheden, risikoen for slagtilfælde, søvnapnø, kræft, åreforkalkning, type 2-diabetes og flere andre sygdomme. Herunder blodpropper.
Hvis overvægten starter allerede i den spæde barndom eller skolealderen, kan det påvirke barnet psykisk. Overvægtige børn oplever flere psykosociale problemer, mobning, drilleri og lavt selvværd end andre. Men vægten kan altså også have sundhedsmæssige konsekvenser langt ind i voksenlivet.
Heldigvis kan man påvirke sine fremtidsprognoser, ved at sætte aktivt ind tidligt i livet. Enten ved selv at ændre sine vaner, eller ved som forældre at have fokus på at ens barn får en sund kost og tilstrækkeligt med motion.