Nyheder

Overvægt skyld i 124.000 kræfttilfælde i Europa

30. september 2009

Overvægt er ansvarlig for en stigende del af kræfttilfældene i Europa, fordi der bliver færre rygere og kvinder, der får hormonbehandling efter overgangsalderen.

Overvægt – defineret som BMI over 25 – øger risikoen for en række kræftsygdomme, og ser man på hele Europa, var for meget fedt skyld i 124.000 kræfttilfælde i 2008. Det viser en beregning, som forskere i Storbritannien, Holland og Schweiz har foretaget, og som blev fremlagt på kræftforskningskonferencen ECCO 15 – ESMO 34 i Berlin i slutningen af september 2009.

Overvægt kræftårsag nr. 1 blandt kvinder i løbet af næste årti

Den nye beregning viser, at overvægt står bag en stigende del af kræfttilfældene, efterhånden som en større del af befolkningen bliver overvægtig, samtidig med at færre og færre ryger og får hormonbehandling efter overgangsalderen. Det betyder, at overvægt kan blive den væsentligste kræftårsag blandt kvinder i løbet af det næste årti. I Danmark er det indtil nu kun omkring 2,5 % af kræfttilfældene, der skyldes overvægt. Men i Tjekkiet er overvægt skyld i 8,2 % af kræfttilfældene blandt kvinder og 3,5 % blandt mænd.

Få kilo giver øget risiko

Forskerne har vist, at risikoen for kræft starter, allerede hvis BMI er over 25, og stiger betragteligt med vægten. Betydningen af overvægt er langt mere tydelig for kvinder end for mænd, og kræft i livmoderen, brystkræft efter overgangsalderen og tarmkræft står for 65 % af alle overvægt-relaterede kræfttilfælde.

100.000 flere overvægtige i Danmark

Mere end 10 % af danskerne er fede (BMI over 30) og endnu flere er overvægtige. De seneste 10-20 år er der blevet mindst 100.000 flere fede danskere, og stigningen er især sket blandt yngre, fremgår det af Folkesundhedsrapporten for 2007 fra Statens Institut for Folkesundhed. Der er flere mulige biologiske forklaringer på, hvorfor overvægt fører til kræft. Blandt andet, at overvægt har indflydelse på mængden af insulin og kønshormoner i blodet. En kvindes risiko for at få brystkræft stiger med 1 % pr. kilo hun vejer for meget. Vejer hun 40 kilo for meget, er hendes risiko 40 % forhøjet.

Kilde: Folkesundhed.dk
Oprettet: 5. oktober

Forrige artikelForsker og sundhedsplejerske: Bliv ved med at amme og spis økologisk

Næste artikelKostfibre virker mod dårlig mave