Nyheder

Overvægtige børn kan lege sig sunde

5. juni 2009

Hvis skolebørn leger en time om dagen, og legen indeholder motion, kommer især overvægtige børn i langt bedre form.

De får tilsyneladende en kraftigt nedsat risiko for senere i livet at støde ind i problemer med for eksempel kolesterol, forhøjet blodtryk og sukkersyge, og det kan dermed være begyndelsen til enden på fedmeepidemien.

Det er essencen af en nordisk undersøgelse udført af danske og norske forskere med 250 folkeskolever som prøvekaniner, skriver videnskab.dk.

Noget der batter »En times motion om dagen er noget, der virkelig batter«, konstaterer Lars Bo Andersen, professor i aktivitet og sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

»Vi kan se, at eleverne med den dårligste kondition flytter sig med mere end 10 procent, og at konditionen for hele gruppen samlet set bliver løftet med 8-9 procent. Det er rigtigt meget«, siger Lars Bo Andersen til videnskab.dk.

Ikke længere på bænken En forbedring på 10 procent i konditionen svarer ifølge Lars Bo Andersen til, at børnene med den dårligste kondition ikke længere sidder og kigger på bænken, men kan løbe rundt og lege i skolegården på lige fod med de andre børn.

De fleste lege under eksperimentet var udendørs. De omfattede boldspil, tagfat, sjipning og orienteringsløb i nærheden af skolen.

Børnene får tilsyneladende ikke bare forbedret deres kondition, men også gjort deres kroppe væsentligt sundere.

Forhindrer alvorlige sygdomme Foreløbige tal fra undersøgelsen indikerer, at risikofaktorerne for alvorlige sygdomme som forhøjet blodtryk og sukkersyge bliver reduceret til så lidt som en tredjedel eller en fjerdedel.

Opdagelsen gør sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) »meget begejstret«.

»Hvis det er sådan, at vi ved at tilrettelægge dagen lidt anderledes i folkeskolen, kan få mere motion ind i dagligdagen, og dermed forbedre kondital og undgå overvægt, så er det efter min bedste overbevisning noget, vi skal gøre. Jeg må sige, at det her lyder utroligt positivt«, erklærer Jakob Axel Nielsen.

Kilde: politiken.dk

(oprettet 9. juni 2009)

Forrige artikelFlertal dumper usundt madmærke

Næste artikelRed parforholdet – tal ordentligt sammen