Nyheder

Oxytocin – krammehormonet med mange fordele

Foto: Shutterstock
13. april 2022

Hormonet Oxytocin kaldes ofte “krammehormonet” eller “elskovshormonet”, fordi det dannes, når du får stillet din hudsult.  

Oxytocin følger os livet igennem, og det er ret vigtigt i forbindelse med dine første åndedrag. Det stimulerer nemlig sammentrækninger af livmoderen under fødsel og mælkegangene i brystet, når moderen ammer.  

Igennem livet dannes det, når du kysser, krammer eller dyrker sex. Behagelige berøringer kan også være nok til at udløse hormonet. Det gælder både i parholdet, mellem forældre og børn, når frisøren masserer hovedbunden – eller når du kæler med et kæledyr. 

Hormonet udløser en lykkefølelse, og psykiatrien er begyndt at interessere sig for oxytocin på et eksperimentelt niveau. Det har vist sig, at stoffet også er et vigtigt signalstof for centralnervesystemet. Men der kan være stor forskel på, hvor meget eller lidt, der skal til, for at danne hormonet naturligt. 

Kan bruges mod både smerter og stofmisbrug 

Forsøg har med oxytocin har vist, at hormonet kan fremme social forståelse og dæmpe psykiske stressreaktioner. Det gælder især i forbindelse med forplantning. I forsøg med mus har man konstateret, at hunnerne blev mere følsomme over for ungers pibende kald, hvis de var blevet behandlet med oxytocin. 

Oxytocin er som følge af erfaringerne med musene kommet i søgelyset i forskerkredse. Man har eksperimenteret med hormonet som mulig behandling af alt fra kroniske smerter over stofmisbrug og autisme til skizofreni og demens. 

Oxytocin bliver fortrinsvist dannet i hypothalamus, som er hjernens hovedsæde for regulering af de fleste kropsfunktioner. Den sikrer dermed organismens balance (homeostase). Oxytocin bliver også udskilt fra hypofysen til blodbanen og transporteres derfor rundt i hele kroppen. 

Et hormon med mange effekter 

Opskriften på det gode ægteskab kan til dels findes i vores oxytocin-niveauer. Det har forskere fra det amerikanske Binghamton University fundet ud af, efter at have undersøgt hvordan forskelle i oxytocin-receptoren i hjernen påvirker gifte par, skriver the Telegraph. 

Man fandt ud af, at forskelle i oxytocin-receptoren bestemmer, hvordan hormonet udløses og reguleres i hjernen, hvilket betyder, at nogle mennesker har det sværere med omsorg og tilknytning end andre. 

Forskerne har interviewet 79 par, hvor de blandt andet har spurgt ind til, hvor støttende deres partner har været i svære perioder. Siden tog de spytprøver af de involverede, hvilket fortæller noget om typen af oxytocin-receptor, man har. 

Resultaterne viste, at personer, der udløste mindre oxytocin, generelt var mindre glade i deres ægteskab, mens personer, der udløste meget oxytocin, var gladere. 

– Vi har fundet ud af, at forskellen i særligt to områder i oxytocin-receptoren havde betydning for den observerede adfærd blandt både mand og kone,« fortæller en af forskerne bag, lektor i psykologi ved Binghamton University, Richard Mattson, ifølge the Telegraph.  

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Family Psychology. 

Kilde: Videnskab.dk 

Forrige artikelKan et æble om dagen holde lægen væk?

Næste artikelEn krop i underskud kan gøre ondt

Thomas la Cour

Journalist