Problematikken omkring kolesterolsænkende medicin ville ikke være nær så stor, hvis der var alt at vinde og intet at tabe. Desværre oplever flere, at de får bivirkninger af medicin som statiner mod for højt kolesterol. Bivirkninger, som både forringer livskvaliteten, men som også decideret kan modarbejde et sundt hjertekarsystem, når det f.eks. handler om muskelsmerter. En af de grundlæggende forudsætninger for et sundt hjertekarsystem er, at vi får rørt os. Men hvis vi bliver trætte og får ømme muskler er tilbøjeligheden mindre til at komme op ad stolen.
De færreste patienter har dog modet til at sige nej til medicin, som lægen udskriver med den bedste hensigt. Det handler jo om potentielt at forebygge hjertekarsygdom!
Derfor tager i omegnen af 600.000 danskere kolesterolsænkende medicin – og omkring 10 pct. af disse vurderes at opleve bivirkninger i form af muskelsmerter. Men nogle af disse bivirkninger kan måske lindres eller afhjælpes ved hjælp af tilskud med Q10.
Årsagen til muskelsmerterne skal måske findes i, at statinerne kan mindske musklernes evne til at producere energi. I et mindre dansk forsøg har forskere i hvert fald konstateret, at musklerne hos deltagerne på statiner var dårligere til at optage sukker fra blodet og omdanne det til energi, i forhold til musklerne hos deltagere, der ikke tog statiner.
Biopsier med små stumper muskelvæv fra de deltagende personer viste, at musklerne hos statin-brugere indeholder mindre af coenzymet Q10, som netop er et vigtigt stof for energiomsætningen i musklerne.
Vi producerer alle selv Q10, da alle vores muskler er afhængige af det, men produktionen nedsættes med alderen, og de danske forskeres fund kunne tyde på, at indtaget af statiner også påvirker produktionen af Q10.
Q10 fås som tilskud, bl.a. Bio-Qinon Q10, der er et af de mest velundersøgte tilskud – og ikke mindst brugt i de spændende studier, der viser, at Bio-Qinon Q10 har en positiv effekt på hjertesvigtpatienters chancer for at overleve og forebygge komplikationer med hele 43 pct.
Hjertet er som bekendt også en muskel, og her kan manglen på coenzymet gå hen og blive fatal. Q10 kan som tilskud gå ind og bakke op muskelcellernes energifabrikker, der omsætter energien – og det er højst sandsynligt også derfor, at mange oplever mindre træthed og mere energi, når de bruger Q10 som tilskud.
For uanset, om kolesterolsænkende statiner virker eller ej, så er der én ting, der helt sikkert kan virke forebyggende, når det kommer til hjertekarsygdomme: nemlig motion. Derfor er det rigtig vigtigt, at folk, der tager statiner, ikke får bivirkninger, som forhindrer eller hæmmer dem i at få den forebyggende motion.
__________
Uden Q10 i kroppen kunne vi ikke omsætte noget energi i musklerne, så det siger sig selv, at det er et enzym, vi ikke kan leve uden. Derfor er det heldigt, at vi selv producerer Q10 i kroppen. Desværre går denne produktion ned med alderen – hvilket kan være en af forklaringerne på, at vi hurtigere bliver trætte, får svagere muskler og hjerte, når vi når op i alderen.
Allerede fra 20 års alderen begynder mængden af Q10 at falde i vores organer og paradoksalt nok, går det hurtigst ned ad bakke for hjertets beholdning af Q10.
Sygdom og livsstil har også en negativ effekt på produktionen af Q10, så der kan være flere gode grunde til at overveje et tilskud af Q10.
___________
I år 2000 fik cirka 2-3 pct. af ældre mellem 75-84 år kolesterolsænkende medicin – såkaldte statiner.
I 2010 var tallet steget, at mere end hver tredje over 65 år er på medicinen, der i de fleste tilfælde bruges forebyggende. Det vil sige, at patienten ikke har udvist tegn på hjertekarsygdom – andet end et forhøjet kolesteroltal.
Forskning på statinernes effekt er primært lavet på patienter med diabetes, hvor statinerne ser ud til at have en forebyggende effekt i forhold til hjertekarsygdomme og blodpropper. Der er ikke lavet forskning på, om statinerne har nogen forebyggende effekt for folk, kun lider af et forhøjet kolesteroltal.
Denne tvivl – om hvorvidt statinerne virker på ellers raske mennesker – har fået enkelte læger til at anbefale, at man ikke får målt sit kolesteroltal, medmindre man er i risikogrupperne.
__________
Et af de mest undersøgte Q10-tilskud bliver produceret af danske Pharma Nord.
Bl.a. viste Kisel10-studiet, at ældre med en kombination af Q10 og selen kan halvere deres risiko for hjertedød med 50 pct. Den store undersøgelse, hvor 443 ældre over fem år fik enten placebo eller aktivt tilskud, har siden resulteret i flere spændende opfølgninger – bl.a. at tilskuddene forbedrede livskvaliteten hos de ældre, samt at de havde en langvarig effekt på de ældres hjertesundhed – også efter forsøgsperioden, hvor de tog aktive tilskud.
Q-SYMBIO-undersøgelsen var en dansk ledet undersøgelse, hvor 420 patienter med hjertesvigt fik henholdsvis placebo eller tre gange 100 mg Q10 dagligt. Undersøgelsen viste, at tilskuddet med coenzymet kunne forhindre 43 pct. af hjertekar-relaterede dødsfald hos patienterne, og at de havde en 43 pct. lavere risiko for at blive indlagt med komplikationer eller forværring.
Forrige artikelTusindvis af raske danskere får hjertemedicin
Næste artikelGlutenfri chokolademuffins med quinoa