Nyheder

Parabener – hvilke skal du passe på?

1. marts 2016

I dag er vi blevet mere opmærksomme på, at parabener kan være skadelige for kroppen. Nogle af dem er blevet ulovlige at bruge, og nogle producenter vælger helt at udelukke parabener fra deres produkter. Men det kan være svært at finde ud af, hvilke der er skadelige, og hvordan du undgår dem helt.

Parabener er blevet brugt i kosmetik i mere end 70 år. De fungerer som en beskytter af produktet, der effektiv holder sundhedsskadelige bakterier og svampe væk. Derfor er de fleste producenter begejstrede for dem, og i dag bruges de også i lægemidler, plejeprodukter og fødevarer for at give varen en længere holdbarhed. Men parabener kan også være usunde for vores kroppe, og som forbruger er det være svært at finde ud af, hvilke der kan have skadelige effekter.

Parabener med grønt og gult kort

Den videnskabelige komite for forbrugerprodukter (SCCP) har lavet en vurdering af de seks typer af parabener, der bruges mest i hverdagsprodukter i dag. Her har parabenerne propyl, butyl, isopropyl og isobutyl fået gult kort. De er mistænkt for at kunne forstyrre hormonerne i kroppen, og nogle af dem er belastende for miljøet.

Isopropyl og Isobutyl blev i efteråret 2013 forbudt i EU, og fra i år skulle alle produkter, der indeholder stofferne, være væk fra det europæiske marked. I Danmarks findes ingen af de fire mistænkelige parabener i produkter til børn under 3 år.

De parabener SCCP har givet et grønt stempel er methyl og ethyl, så længe de kun bruges i koncentrationen 0,4 %.

Cocktaileffekten

Selvom et produkt har et lavt indhold af parabener, og parabenerne i sig selv vurderes sikre, kan de stadig have en hormonforstyrrende effekt.

Hver dag udsættes vi for hormonforstyrrende stoffer gennem blandt andet elektronik, mademballage og kosmetik. Alle de stoffer, vi udsættes for, bliver blandet til en cocktail i vores krop, der samlet set kan have hormonforstyrrende påvirkning.

Parabener i mad

Hvis du vil tjekke, om din mad indeholder parabener, skal du kigge efter numrene E214, E215, E218 og E219. De angiver, at varen indeholder parabener. Stofferne kan også angives som ethyl-p-hydroxybenzoat og metyl-p-hydroxybenzoat.

Parabener må kun anvendes i slik og snacks som chips og behandlede nødder samt i nogle kødprodukter. Hvis du vil være helt sikker på ikke at indtage parabener gennem din mad,

skal du købe produkter med det røde Ø-mærke. Parabener er nemlig ikke tilladt i produktionen af økologiske fødevarer.

Lysere tider?

Anvendelsen af parabener i børneprodukter er faldet markant fra 2006 til 2015. Det viser en rapport fra Miljøstyrelsen, hvor de kortlægger konserveringsmidler i kosmetik.

Brugen af parabener i andre plejeprodukter er også faldet. Flere producenter er stoppet helt med at bruge stofferne. Det betyder desværre ikke, at dine hormoner er skånet helt for forstyrrende effekter.

Flere producenter har de seneste år sat anprisninger på deres produkter, hvor der fx står ”Uden parabener.” Problemet er, at når produktet ikke indeholder parabener, er producenterne nødt til at tilføje andre konserveringsmidler, som kan indeholde hormonforstyrende stoffer. Hvis du vil være helt fri for parabener og hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og plejeprodukter, skal du vælge produkter med Savnemærket.

 

Kilder: astma-allergi.dk, kemi.taenk.dk

Forrige artikelPeter Gøtzsche: Vrede og forargelse er hans drivkraft

Næste artikelLandbrugspakken skader vandmiljøet