Nyheder

Parker er byernes åndehul

Foto: Adobe Stock
14. august 2018

Aalborg kommune har besluttet at rejse fredningssag på fire af deres parker. Og fredningen er vigtig, hvis vi skal være sikre på at have grønne åndehuller i byerne i fremtiden.

Koncerter. Taler. Boldspil. Picnic. Gåture. Stilletid. Parkerne er et mekka for udendørsaktiviteter og afslapning med naturen. De kan give et pust og afbræk fra dyttende biler og travlhed og lade os finde roen i os selv. Men byparkerne er under pres.

Det pres vil man lette i Aalborg, og derfor er de sammen med Danmarks Naturfredningsforening ved at rejse fredningssager på fire af deres byparker. Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder ved Danmarks Naturfredningsforening, siger:

– Vi blev kontaktet af kommunen, som rigtig gerne ville frede de her parker, men havde brug for hjælp til hvordan de skulle gribe det an helt teknisk, og derfor blev vi medrejser.

For Birgitte er det vigtigt at få gennemført fredninger på de parker, vi har i byerne. Hun oplever nemlig at parkerne nemt kommer til at holde for, når noget skal udvides eller bygges.

Folk blive ved med at strømme til de større byer, og hvert år kan for eksempel 10.000 flere kalde sig for københavnere. Det skaber boligmangel, og priserne på lejligheder i indre by afspejler tydeligt den store efterspørgsel. Birgitte Bang Ingrisch kan godt forstå, at man kan se på parkerne og deres attraktive placering og tænke, at man kunne bygge der, men hun synes ikke, det er en løsning.

– Det er attraktivt at bo i de her områder, fordi der er grønne arealer, bygger vi på dem – bum – så bliver de mindre attraktive. Det er jo dårlig politik, siger hun.

Kom og se et egern

Parkerne er afgørende for, at byerne er gode at leve og trives i. Og i takt med, at vi sværmer mod de urbane knudepunkter, får parken kun mere betydning. Birgitte Bang Ingrisch siger:

– Med tilflytningen er der flere og flere, der bruger parkerne for at få den ro, som ellers er en mangelvare i byerne. Vi skal virkelig værne om de naturværdier og rekreative værdier, som parkerne har.

Men parkerne er faktisk mere end bare et afbræk fra bylivet. For de mange by-børn kan parkerne være deres første møde med naturen.

– Det er her, de kan finde ud af, hvor fantastisk det er at gå i Frederiksberg Have og opleve det rige fugleliv, eller i Fælledparken og se et egern. Der er store naturoplevelser at få i byerne, og det er fantastisk, siger Birgitte Bang Ingrisch.

Hun forklarer også, at der i de seneste par år har været en udvikling med, at naturen har fået lov til at udfolde sig mere frit og vildt i parkerne. Det glæder både pindsvin og småfugle, som har mere krat og buskads at fjumre sikkert rundt i, og det giver en mere autentisk oplevelse.

Vi kan kun ødelægge vores parker en gang

Fredninger er vigtige, hvis vi vil blive ved med at have små oaser, hvor vi kan puste ud, og passe på de planter og dyr, som bor der. Men det er også vigtigt for Birgitte Bang Ingrisch at kunne tage højde for hvad den enkelte park kan og skal bruges til, når hun skal strikke en fredningssag sammen.

– Vi er vilde med cykelruter og gratis fitness, og vi vil gerne tage højde for, hvis der er noget særligt med den her park – at Cirkus Arena plejer at bruge en del af parken, eller at der mangler offentlige toiletter – og inkorporere det som en del af fredningen. Der skal bare være balance, siger hun.

Det handler om at finde grænsen mellem funktionalitet og ro, vild natur og menneskeskabte cykelruter, og gå forsigtigt på den. Men grundlæggende er det vigtigste at sikre, at der ikke kun er betonjungle i byerne i fremtiden.

– Vi har de her unikke åndehuller, som vi skal passe forbandet godt på. Vi kan kun ødelægge parken en gang, og den kommer aldrig igen.

Forrige artikelTilbage til hverdagen: Stå stærkere mod stressen

Næste artikelSkønhedsidealet blev udfordret til modeugen