Din krop står aldrig alene. Den hænger uadskilleligt sammen med dit sind – dine tanker og følelser. Det tyder det i hvert fald på, hvis man kigger på et nyt stort observationsstudie foretaget af Aarhus Universitet. Studiet viser, at der kan være en sammenhæng mellem sorgrelateret stress og forstyrrelser i hjerterytmen.
I perioden 1995-2014 blev studiet foretaget på 88.612 danskere, som er blevet diagnosticeret med atrieflimren også kaldet hjerteflimmer eller hjerterytmeforstyrrelser. Derudover indgik en kontrolgruppe, der ikke havde hjerteflimmer. Her kunne forskerne se, at sorg øger risikoen for hjerterytmeforstyrrelser.
– Det nye studie bekræfter, at der er en sammenhæng mellem vores mentale tilstand og det fysiske helbred – at krop og sind spiller sammen. Vi ved dog ikke, hvilke mekanismer der helt præcist forårsager denne sammenhæng for atrieflimren, og det bør undersøges nærmere i nye studier, siger Simon Graff, der er førsteforfatter på studiet i en forskningsartikel på Aarhus Universitets hjemmeside.
Den største risiko blev set hos efterladte under 60 år, hvor dødsfaldet var uventet og partneren var sund og rask en måned op til. Hvis partneren havde været alvorligt syg i en længere periode, og døden var forventelig, var der ingen øget risiko for hjerterytmeforstyrrelser hos den pårørende.
Derudover er risikoen størst mellem 8 og 14 dage efter dødsfaldet, herefter falder risikoen gradvist til det normale.
Forstyrrelser i hjerterytmen øger risikoen for slagtilfælde og andre hjerteproblemer og kan derfor være problematisk. Behandlingen er ofte livsvarig og består for det meste af blodfortyndende medicin, der forebygger blodpropper.
Resultaterne tegner altså et billede af, at akut opstået stress kan påvirke kroppens funktionsevne. Så måske du skal være ekstra opmærksom, når din krop udsender fysiske faresignaler. Problemet kan ligge i dine tanker og følelser.
Kilder: au.dk