Nyheder

Pas godt på dine bakterier

19. marts 2012

Viden om, hvilken type bakterier, vi har i tarmene, kan gøre det lettere at målrette medicin og kost, så vi undgår sygdom og overvægt. Men det er også vigtigt, at du behandler bakterierne godt

Antibiotika slår bakterierne ihjel

Ny international forskning undersøger tarmfloraens indflydelse på vores sundhed, og konklusionen er, at bakterierne har stor betydning for, om vi udvikler fedme og type 2-diabetes. Derfor er der god grund til at passe godt på dem, bl.a. ved at undgå ukritisk brug af antibiotika, som ganske enkelt står bakterierne ihjel.

Danskerne mangler bakterier

– Forskningen viser, at hver fjerde dansker har mistet cirka 40 % af deres tarmbakterier. Det er rigtig skidt, fordi disse mennesker ofte er overvægtige og har lettere ved at tage yderlige på i vægt. De er i risiko for at udvikle regulær fedme, type 2-diabetes og de følgesygdomme, det kan føre med sig, siger professor Oluf Borbye Pedersen, ifølge Diabetesforeningens hjemmeside.

Behov for mere viden om bakterier

Oluf Borbye Pedersen har udsigt til utallige timer med forsøg og tests på laboratoriet, for der er stadig meget at finde ud af. Bl.a. kender man ikke svaret på, om børn, der har fået stærk antibiotika har større risiko for type 2-diabetes og fedme senere i livet.

– Det er et forskningsfelt under stor udvikling, og vi behøver meget mere forskning, inden vi kender svarene på disse vigtige spørgsmål, sagde Oluf Borbye Pedersen i sidste uge, da han holdt foredrag på Geologisk Museum i København.

Hvilken bakterietype er du?

Oluf Borbye Pedersen er del af den internationale forskningsgruppe MetaHit, der sidste år føjede et nyt biologisk fingertryk til vores personlige profil. Det viser sig nemlig, at alle mennesker, uanset alder, køn, etnicitet og geografi, falder i en af tre kategorier, når det drejer sig om bakterier, fordi der findes tre klynger af tarmbakterietyper, såkaldte enterotyper. Og det er din type, der bestemmer, hvor god eller dårlig, du er til at optage medicin og kost.

 

 

Kilder: Diabetesforeningen, Ritzau

Forrige artikelHold vejret – CO2 gør dig fed

Næste artikelTinnitus: Hjernen fungerer som lyddæmper