Nyheder

Pas godt på dine hænder

Foto: Adobe Stock
13. maj 2020

God håndhygiejne er en af de bedste måder at minimere risikoen for smitte på. Men de mange daglige vaske og afspritninger er hårde for huden. Derfor er det en god ide at inkorporere hudpleje i rutinerne. Og det er faktisk ikke så svært.

Intensiv håndvask er blevet det nye normal og håndsprit i tasken det nye sort under coronakrisen. Og med god grund. For vi bruger konstant hænderne til at røre ved ting. Derfor er risikoen for at opfange bakterier på hænderne, som kan gøre os syge stor. Så god håndhygiejne er et af de allerbedste værn for at passe godt på os selv og bryde smittekæder.

Langt de fleste er nok vant til at vaske hænder mange gange i løbet af en dag. Inden man laver med. efter toiletbesøg. Når man kommer hjem fra supermarkedet. Men der er for manges vedkommende nok også blevet skruet lidt op for både håndvask og håndsprit i den seneste tid, og måske har du bemærket, at det kan være hårdt for hænderne. Vand, sæbe og sprit udtørrer nemlig huden.

[relateredehistorier]

Du kan måske nikke genkende til oplevelsen af, at huden føles mindre smidig, når du bevæger fingrene, eller at det kan føles som at køre fint sandpapir over huden, hvis du klør dig på armen eller ansigtet. Derfor er det også vigtigt at have fokus på at pleje sine hænder. Både nu og generelt. Det kan man gøre på flere måder.

Sæb ind uden sulfater

Man kan gå efter en skånsom håndsæbe, som mindsker risikoen for udtørring. Der findes flere forskellige typer, som indeholder plejende ingredienser, så hele proceduren bliver mere nænsom. Et eksempel på det er Nova TTO’s sæbefri vask. Når den hedder sæbefri, skyldes det, at den er fri for sulfater, som er det, der får både shampoo og sæbe til at skumme. Men faktisk har skummet ingen effekt på evnen til at rengøre.

Det kan kræve lidt tilvænning ikke at se boblerne vokse frem på hænderne, men der er ingen grund til at frygte, at de så er beskidte. Tvært i mod. Sæben indeholder nemlig Tea Tree Oil, som har bevist antiseptiske egenskaber. Olien stammer fra Melaleuca træet fra Australien, hvor aborigineres i mange år har kendt til og udnyttet oliens egenskaber. Den er nemlig ud over at være antiseptisk yderst skånsom og derfor velegnet til sart og irriteret hud eller i perioder, hvor der er blevet skruet op for håndvask.

Sæben indeholder ud over olien fire vaskeaktive ingredienser, og sæben er blevet testet i henhold til EU’s standarder for hygiejnisk håndvask.

Smør, smør, smør!

Ud over at vælge en god sæbe, er det også vigtigt at fugte hænderne med en god lotion. Der findes et hav af forskellige produkter på markedet, som hævder at kunne klare den opgave. Og det kan mange af dem da også. Men der er nogle ting, som man med fordel kan være opmærksom på, når man vælger sin håndcreme.

For det første er det en god ide at gå efter nænsomme produkter, som arbejder med at genopbygge hudens fugtighed, og som er fri for for mange unaturlige ingredienser. Et andet sprængende punkt er cremens evne til at trænge ind i huden. Der er ikke meget fidus ved at gå rundt med et lag af creme udenpå fingene. Igen kan man skele til Australien og deres Melaleuca træ.

En håndcreme med Tea Tree Oil har nemlig en positiv effekt på den tørre hud. Man kan selv blande dråber af olien i enhver given creme, eller man kan gå efter et produkt, der allerede er afstemt. Det kunne være Nova TTO Lotion. Olien herfra er også dyrket efter økologiske principper, så man er sikker på at få et rent produkt uden rester af sprøjtemidler.

Rene hænder er alfa og omega når det handler om at minimere smitterisiko og -spredning. Men vi skal også gerne kunne bruge hænderne uden at være bange for at de sprækker. De to ting kan sagtens forenes, hvis man vasker hænder med omtanke og implementere håndlotion som en del af rutinen. Det er måske uvant, men sammenlignet med, hvad vi ellers udsættes for af uvante tiltag i denne tid, er det her en dråbe i havet. Og dine hænder vil takke dig for indsatsen.

Forrige artikelDerfor får du appelsinhud – og det her kan du gøre ved det

Næste artikelPlastiklegetøj kan forgifte dit barn