Nyheder

Pas på den rå fisk

4. april 2007

Det kan være farligt ikke at behandle rå fisk rigtigt.

Retter, hvor rå eller næsten rå fisk indgår, nyder stigende popularitet, især i form af sushi – oprindelig en japansk madkultur, som de seneste år er blevet meget udbredt i den vestlige verden, herunder i Danmark.

Også i andre retter som laksetatar og gravad fisk anvendes rå fisk.Fisk er sundtDet gælder også rå fisk. Men det er en betingelse, at fisken behandles rigtigt. Ellers indebærer det en sundhedsrisiko at spise sådanne retter, fordi mange fisk, især vildfangede fisk, indeholder parasitter, som kan angribe mennesker og påføre dem sygdomme som f.eks. bughindebetændelse.

Parasitterne fjernes ved traditionel tilberedning som kogning og stegning, men kan også dræbes ved nedfrysning af fisken til mindst minus 20 grader i mindst et døgn. Derfor er det et krav i hele EU, at fisk, som sælges for at blive spist rå eller næsten rå, har været gennem denne behandling.Når man køber fisk til sushi eller andre retter, hvor fisken spises rå, bør man derfor altid sikre sig, at den har været korrekt nedfrosset. Du kan evt. spørge fiskehandleren. Det er vigtigt at understrege, at nedfrysning ikke forringer fiskens ernæringsmæssige kvalitet.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Forrige artikelOvervægt i alderdommen skal forebygges

Næste artikelGode råd til vegetarmad