Når temperaturerne når ned på flere frostgrader om natten og stiger til et par varmegrader om dagen, tager de fleste frugter og grønsager alvorlig skade.
Temperatursvingninger er ikke godt for frugt og grønsager, og der sker en forringelse af kvaliteten. En agurk eller en salat, der er køleskadet, er uspiselig. Det er ikke farligt, men en ren mekanisk ødelæggelse af grønsagen.
Langt de færreste frugter og grønsager kan tåle at blive opbevaret ubeskyttet i hård frost. Varerne taber vitaminer og mister smag. Og får man en flot, frossen agurk med hjem, varer fornøjelsen kun kort tid, før varmegraderne i køkkenet får grønsagen til at vise sit sande ansigt.
Tomat og agurk I en agurk er det hvide normalt mælkehvidt, men når den er køleskadet, bliver det glasagtigt, og agurken bliver blød at trykke på. Også smagen i tomater tager skade, og man får ikke den fulde, udviklede tomatsmag, men i stedet en blød og smattet tomat, når den er tøet op. Tomater er specielt kuldefølsomme og bør ikke opbevares under 10C dvs. ikke i køleskab.
Iceberg salat Iceberg salat får også nemt frostskader, og kartofler har heller ikke godt af de store temperatursvingninger. Skaderne sker når vandet i grønsagerne og frugterne fryser og cellerne derfor bliver ødelagt.
Eksotiske frugter får kuldechok Det ses også på de mange forskellige frugter, som grønthandlerne lokker med i vinterkulden. Især eksotiske frugter som bananer og appelsiner får kuldechok i de danske temperaturer. Det går ud over smagen.
Skrællen på en banan bliver brunplettet, som om den er moden, men den har ikke udviklet sin fulde smag. Appelsiner virker mindre saftige, fordi saften ikke løber ud i appelsinen. Det er appelsinkødet der sprænges, og så virker de mindre saftige når de spises.
Som forbruger skal man undgå den frosne frugt. – Lad være at tage noget af det, der står udenfor. Tag i stedet det, der ligger indenfor, og som har været beskyttet mod frosten.