Nyheder

Pas på lugten af nymalet

28. august 2012

Det er vigtigt at lufte godt ud, hvis du har shinet huset op med friske farver. Selv miljøcertificeret maling kan indeholde konserveringsmidlet MI, der kan fremkalde kontaktallergi alene gennem luftens partikler.

I dag er den meste maling vandbaseret. Det har fået mange til fejlagtigt at konkludere, at fortidens helbredsfarer ved maling definitivt er forbi. Vandbaseret maling kan ganske vist ikke give hjerneskader som den oliebaserede, men det er stadig vigtigt at omgås maling med forsigtighed. Dampene kan nemlig forårsage allergier, som kan forfølge dig resten af livet.

Maling gav allergi

Det var præcist hvad der skete for den 21-årige Stine Rosendahl. Hun overnattede i en nymalet lejlighed og vågnede med blærer, hævelser og rødme i ansigtet. Hun blev med hjælp fra Astma-Allergiforbundet diagnosticeret på Videnscenter for Allergi og fik hjælp. Men hun har fået en hæmmende livsledsager.

– Da jeg startede på nyt job i en vuggestue, havde de lige malet. Det reagerede jeg også på. Jeg skal resten af livet være opmærksom på, hvad jeg spiser eller hvilke rum, jeg befinder mig i. Det er dybt hæmmende, både privat og i mit arbejdsliv, siger Stine Rosendahl til Astma-Allergi Danmarks medlemsblad AstmaAllergi.

Allergisk overfor en række produkter

Astma-Allergiforbundet er meget bekymret for udviklingen, fordi MI (methylisothiazolinone) bruges som konservator i meget andet end maling. Problemet er de store doser, der frigøres, når mange kvadratmeter nymalet flade afgasser. Det kan fremkalde allergien, og det betyder sidenhen, at man kan reagere allergisk på en række hudplejeprodukter, vaske- og rengøringsmidler, lim, hårprodukter og vådservietter.

Det skræmmende er naturligvis også, at du ikke behøver være i kontakt med malingen; partiklerne i luften er nok til at fremkalde en livslang allergi.

Både MI og MCI kan give allergi

Det er ikke kun MI, der er et problem. Også stoffet MCI (methylchloroisothiazolinone) er mistænkt for at fremkalde allergi. Så hvis du vil være fri for allergirisikoen, når der skal males, skal du finde vandbaseret maling uden MI eller MCI. Det er meget svært. Derfor tilrådes det at lufte godt ud i nymalede værelser – flere uger efter arbejdet er fuldført. Først når lugten af nymalet er væk, er MI og MCI-partiklerne ude af luften.

Kilder: Astma- og Allergiforbundet, forbrugerkemi.dk

Forrige artikelØkogær for smag og miljø

Næste artikelÅreladning mod diabetes