Nyheder

Pas på med computerarbejde

9. april 2007

Alt for mange timer bøjet over en bærbar computer resultere i alvorlige museskader hos unge studerende. Og de bærbare er værre end stationære computere.

Studerende får skader af deres bærbareI sin praksis ser kiropraktor Anders Broegaard et stigende antal unge blandt patienterne, især i eksamensperioder. Fælles for dem er, at de bruger alt for mange timer i selskab med den bærbare computer.

Igennem de seneste tre år har Anders Broegaards fået ti gange flere patienter med pc-relaterede skader. Det er især de unge patienter, der kommer flere af. Blevet billigere– Det lægger direkte op til skavanker. De bruger typisk den bærbare til at tage noter på under forelæsningerne, og så arbejder de videre på den, når de kommer hjem, siger Anders Broegaard. Bærbare computere er i de seneste år blevet markant billigere, og mange, især studerende, har ikke en stationær computer derhjemme, der kan aflaste dem.

Ifølge Anders Broegaard er de bærbare computere værre end de stationære, fordi man ikke kan indstille dem efter individuelle behov. Sidder i samme stilling– Man sidder i den samme stilling hele tiden. Jo længere man gør det, jo større er risikoen for en overbelastningsskade, siger han. Jørgen Riis Jepsen, der er overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Esbjerg, kalder det “noget værre bras” at sidde derhjemme med en bærbar ved dårlige møbler. Han advarer om, at computerskader kan forfølge en resten af livet. – Man betaler en ergonomisk pris for at have en mobil computer. Selv kortvarige overbelastninger kan give problemer, og det vil alt andet lige være værre ved en bærbar computer. Det er uforudsigeligt, om skaderne vil forfølge en, for der er nogle patienter, der bliver ved at have problemer, siger han.

Eksperterne anbefaler, at man varierer sin arbejdsstilling, holder hyppige pauser og styrketræner sine arme.

Kilde: DR

Forrige artikelLæger fedtsuger superslanke piger

Næste artikelHvordan bliver man gammel?