Nyheder

Pas på blodtrykket – og nedsæt demensrisikoen

Foto: Adobe Stock
7. oktober 2021

Nyt studie forbinder forhøjet blodtryk i de unge voksenår til risikoen for senere hen at udvikle demenssygdomme. Forskere kalder fundet vigtigt i forhold til at sætte ind med demensforebyggelse i tide.

Demenssygdomme er stadig lidt af et mysterium. Og selvom det ville være dejligt at kunne sætte et entydigt lighedstegn mellem blodtryk og sygdommen, er det selvfølgelig ikke så simpelt. For der er mange faktorer, som kan påvirke risikoen for at udvikle forskellige demenssygdomme, og et normalt blodtryk kan derfor ikke ses som en garanti. 

Men et nyt studie finder dog en sammenhæng mellem forhøjet blodtryk og risikoen for at udvikle demens senere i livet. Sammenhængen er beskrevet tidligere for mennesker i aldersgruppen 44 år og opefter. Det nye er her, at undersøgelsen ser på blodtrykket hos yngre mennesker, og hvordan deres risiko for at udvikle demens forløber. Her ses altså også en sammenhæng. 

Sagt på en anden måde; det er en god ide at passe lidt på sit blodtryk også tidligt i livet, hvis man vil mindske sin demensrisiko.

Mindre hjerne

Når blodtryk og demens overhovedet hænger sammen, skyldes det, at forhøjet blodtryk påvirker hjernens funktion. Forskningen viser, at forhøjet blodtryk over tid kan betyde, at hjernens volumen skrumper, og at neuronerne i hjernen taler dårligere sammen. Disse faktorer øger risikoen for demens. 

Spørgsmålet er selvfølgelig så, hvordan man forhindrer, at blodtrykket stikker af. Og her er livsstil altså afgørende. Kost, motion, alkohol og tobak er bærende elementer i at sikre et normalt blodtryk. Så vil man passe på sig selv, handler det altså om at få tilstrækkeligt med motion, droppe nikotinen, kun drikke alkohol i begrænsede mængder og få sig en sund og varieret kost.

Fisk, frugt og grønt

Men hvad betyder sund og varieret kost så egentlig i den her sammenhæng? Jo, det gælder for det første om at få rigeligt med frugt og grønt. Særligt røde og grønne grøntsager er gode, fordi de har et højt indhold af nitrit, som i kroppen omdannes til en gas, der udvider blodkarrene. 

Frugt, nødder, bælgfrugter og kerner er også vigtige, blandt andet fordi de indeholder kalium og magnesium, som begge virker blodtrykssænkende. Kalium er også vigtigt, fordi mineralet modvirker negative effekter fra salt, som man bør begrænse sit indtag af, men som det er umuligt helt at komme udenom. 

Det er derudover vigtigt at spise godt med fisk. Gerne fed fisk med et højt indhold af omega 3-fedtsyrer, som har en positiv effekt på blodtrykket. Man bør også minimere sit indtag af fastfood, slik, kager og andre søde sager samt skære ned på kød, bacon og lignende. 

Men så kan man altså også opnå en effekt. Studier viser, at en diæt sat sammen på denne måde faktisk kan virke lige så godt som blodtrykssænkende medicin.  

Forrige artikelFarvel til efterårssnue og influenza

Næste artikelSundhed i alle størrelser

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.