Nyheder

Pas på – pollen kommer!

Foto: Adobe Stock
25. marts 2019

Høfeber er en allergisk reaktion på eks. pollenarter, pelsdyr og husstøvmider. Den viser sig ved kløende øjne og hyppige nys og intensiveres for mange i foråret, hvor luften er fyldt med pollen. Det er trættende og ubehageligt, og derfor tager mange medicin. Men man kan dæmpe symptomerne helt uden piller eller sprays.  

De forskellige typer af pollen, som kan give høfeber, begynder langsomt at vise sig i luften fra midt i januar og tager til henover forår og sommer, indtil de forsvinder i slutningen af september. Der er forskel på, hvilke typer af pollen, der topper hvornår, og hvor stor koncentration de forskellige typer giver i luften.

Hassel skaber den mindste koncentration. Birk giver den største. Men de kan begge give store gener for de mennesker, som er allergiske over for dem.

For mange med høfeber kan hele eller dele af sommeren være forbundet med røde, kløende øjne, hyppige nys og dryppende næse. Danmarks Apotekerforening beskriver, hvordan høfeberen også kan være skyld i søvnproblemer og koncentrationsbesvær, og at det kan være svært at arbejde i perioder, hvor man er plaget af voldsom høfeber.

Høfeberen giver også øget risiko for at udvikle astma. Cirka en fjerdedel af mennesker med høfeber har også eller vil udvikle astma på et tidspunkt.

Netop nu står vi over for nogle sprængfarlige måneder for de høfeberramte, og er det dig, overvejer du måske om og hvordan, du skal behandle eller holde generne på et nogenlunde tåleligt niveau?

Balsam holder pollen ude af næsen

Der findes flere behandlingsmuligheder på markedet. Eksempelvis antihistaminer i pille-form eller som næsesprays. Næsesprayene indeholder også binyrebarkhormon. Begge midler virker mod løbende og kløende næse, mens en spray også virker mod tilstopning.

Men måske er du lidt loren ved at bruge de næste mange måneder på at tage piller eller sprays, som både kan have bivirkninger og virke uhensigtsmæssigt sløvende? Måske vil du gerne afprøve alternative måder at holde den kløende næse i ro?

HayMax er en balsam, man smører omkring næsen efter behov – en, fire, otte gange om dagen. Når den er smurt på, fanger den pollen, inden det kommer ind i systemet. Undersøgelser viser, at balsammen fanger i hvert fald en tredjedel af den pollen, som kan irriterer.

Ved at fange en del af synderne, inden de kommer ind i kroppen, kan man for manges vedkommende holde niveauet i systemet under trigger-punktet. Det punkt, hvor symptomerne begynder at vise sig. Man behøver altså ikke nødvendigvis at afskærme sig fuldstændigt fra sine allergener, før det gør en væsentlig forskel i livskvaliteten.

The British Allergy Foundation lavede i 2012 en rundspørge blandt brugere. Her svarede 78 procent af de adspurgte, at balsammen hjalp på deres høfebersymptomer.

HayMax er økologisk og lavet af bivoks, oliefrø og æteriske olier. Produktet er altså hundrede procent natur, fri for bivirkninger og kan derfor bruges af både børn, gravide og ammende. Den virker også lindrende på husdyrallergi.

Nye våben mod pollen, hvad har du at miste?

Balsammen kan bruges alene, sammen med medicin eller suppleres med gode daglige forholdsregler og rutiner. Det er for eksempel en god ide at lufte ud morgen og aften, hvor der er mindre pollen i luften end i løbet af dagen. Man kan også med fordel sørge for at skylle pollen ud af håret, inden man går i seng og bruge solbriller, når man er udenfor.

Og så kan man blive bedre til at planlægge og forberede sig på den dag, man går i møde, ved at få dagens pollental direkte på mobilen. På den måde kan man nemmere vælge med omhu, hvornår der kan være behov for at tage eventuel medicin, eller hvornår man helt sikkert skal huske at have sin balsam i tasken og solbriller på, inden man går ud af døren.

Der findes altså en række muligheder for at kommer igennem den hårde pollensæson og holde høfeberen i skak, uden at man nødvendigvis skal i medicinskabet. Hvis du vil prøve det af, er nu et godt tidspunkt at starte – hvad har du at miste?

Forrige artikelBevæg din kontor-krop væk fra smerterne

Næste artikelIngen konsekvenser for kræftfremkaldende stof i fødevarer