Nyheder

Passiv rygning fremmer demens

18. februar 2009

Passiv rygning øger risikoen for at udvikle demens og skader desuden andre intellektuelle evner. Sådan lyder budskaber fra et hold forskere fra Cambridge University, der har påvist som de første, at ikke kun rygere, men også passive rygere har forøget risiko for at pådrage sig kognitive skader.

Faktisk har passive rygere, der udsættes for meget røg, en øget risiko på 44 procent i forhold til en kontrolgruppe.
– Vores forskning peger på, at inhalering af andre personers røg kan skade hjernen, svække kognitive funktioner så som hukommelsen og gør demens mere sandsynlig, siger professor David Llewellyn, som har ledet studierne.
Den nye forskning baserer sig på næsten 5000 voksne britiske personer over 50 år, som blev inddelt i fire grupper alt efter, hvordan de blev udsat for røg. Gruppen blev målt via neuropsykologiske test, der undersøger hjernefunktioner såsom hukommelsesevnen og evnen til at arbejde med tal og ord. Hos gruppen, som var mest udsat for passiv røg, var risikoen for kognitive forringelser 44 procent højere end hos kontrolgruppen.
Tidligere forskning har vist, at passiv rygning også fremmer lungekræft og hjertesygdomme. Ifølge Verdenssundhedsorgasnisationen, WHO, er mere end halvdelen af verdens børn udsat for passiv rygning i deres hjem.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelDanske økogrøntsager sætter rekord

Næste artikelForskere: Drop bøffen og spar 110.000 mia. kr.