Nyheder

PCOS – en overset hormonforstyrrelse

18. maj 2015

Hormonforstyrrelsen PCOS er udbredt, men relativ ukendt, hvilket kan føre til barnløshed på grund af manglende behandling.

Antallet af kvinder med hormonforstyrrelsen PCOS forventes de kommende år at stige, i forbindelse med at en mere inaktiv livsstil og større overvægt i befolkningen vinder ind. Mellem fem til ti procent af alle kvinder i den fødedygtige alder har sygdommen. Mange ved det ikke, hvilket skyldes at de ikke mærker nogen symptomer, eller ikke kæder deres symptomer sammen med sygdommen, som de muligvis ikke har hørt om. Lægen har måske heller ikke set sammenhængen, hvis de har været forbi hende med generne.

Cyster på æggestokkene

PCOS står for Polycystisk Ovariesyndrom. Hos kvinder med PCOS dannes mange cyster på æggestokkene, som gør det svært at blive gravid. S´et i PCOS står for syndrom, hvilket betyder at der er flere symptomer tilstede samtidig. Det har de fleste diagnosticerede, og man bruger derfor betegnelsen PCOS i Danmark. Ud over barnløshed er der en række andre ubehagelige symptomer ved PCOS.

Symptomer der kan opleves med PCOS:

  • Uregelmæssige eller manglende menstruationer.
  • Svært ved at blive gravid.
  • Over halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige med fedtet siddende på maven, fremfor lår og hofter.
  • Uren hud.
  • Mandlig hårvækst, i ansigt og på krop.

Hvis du oplever et eller flere af disse symptomer, kan du overveje at blive undersøgt hos lægen, for enten at afkræfte eller bekræfte en mistanke om PCOS. Jo før forstyrrelsen diagnosticeres, jo bedre kan man imødegå den med kost og motion.

Hvis du er overvægtig, kan en ubehandlet PCOS yderligere køre ind i en ond cirkel, hvor æggestokkene stimuleres til at producere mere mandligt kønshormon, hvilket igen udløser flere PCOS-symptomer. Over lang tid kan du udvikle diabetes og åreforkalkning.

Miljø og arv

PCOS er delvis arveligt betinget, på den måde at man er disponibel for en grad af insulinresistens, hvilket man ikke kan ændre på. Til gengæld kan man ændre på faktorer som højest sandsynlig udløser PCOSen, nemlig overvægt, manglende motion og uhensigtsmæssig kost. Forbedres disse forhold påvirker man insulinresistensen i en positiv retning.

Behandling af PCOS

Har du fået hormonforstyrrelsen kan du ikke komme 100 % af med den igen. Men du kan blive fri for de allerfleste af symptomerne. Noget kan du have brug for medicinsk hjælp til, men rigtig meget kan forbedres ved at ændre markant på din livsstil. Den vigtigste behandling er at øge mængden af motion, at spise efter en bestemt diæt, meget grøn, fattig på fedt og rig på fiber, og dermed at tabe sig. Hermed øger man musklernes følsomhed overfor insulin, hvilket regulerer hormonspejlet til et mere normalt niveau. Det er vigtig at blive diagnosticeret for at få den rette hjælp til disse ting, da diæten skal være meget præcis, og da det kan være sværere end normalt at tabe sig med PCOS. Bliver du behandlet kan du også undgå at udvikle følgesygdomme, reducere dine nuværende symptomer og opnå et større velvære, samt få mere regelmæssige ægløsninger, med øget mulighed for at blive gravid.

Kilder: netdoktor.dk, sundhed.dk.

Forrige artikelJaloux – eller bare usikker?

Næste artikelSpis dig væk fra type 2 diabetes

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.