Nyheder

Penicillin gav fedme

19. august 2014

Et nyt, amerikansk studie sandsynliggør, at fedmeproblemer i voksenlivet kan skyldes behandling med penicillin i barndommen.

Forskerne har vidst det længe: Der er en sammenhæng mellem sammensætningen af tarmbakterier og risikoen for at udvikle fedme, type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Så det næste spørgsmål har meget naturligt været, om behandlinger med antibiotika, der slår en stor del af tarmfloraen ned, kan efterlade varige skader på den skrøbelige sammensætning af gavnlige bakterier i tarmen.

Fire bakterier havde betydning for fedme

En dansk forskergruppe fra Københavns Universitet og DTU præsenterede sidste år et studie i lægetidsskriftet Nature, hvor de konkluderede, at man ved en analyse af tarmfloraen kunne udregne personens risiko for at udvikle fedme eller få type 2-diabetes. Faktisk kunne de præcisere det til sammensætningen af fire bestemte bakterier i tarmen, som altså øgede risikoen for folkesygdommene betragteligt.

Penicillin i løbet af de første leveuger

Nu har amerikanske forskere fra New York University over fem år undersøgt, om behandling med antibiotika i barndommen kan øge risikoen for fedmeproblemer i voksenlivet. Studiet er offentliggjort i forskertidsskriftet Cell. Forskerne har benyttet mus til studiet, og man har sammenlignet fedmeudviklingen hos mus, der havde fået antibiotika i løbet af deres første leveuger, mus, der havde fået antibiotika senere i livet, og mus, der slet ikke havde fået antibiotika. Antibiotika-behandlingen var en lille dose penicillin.

Antibiotika og fed mad gav ekstremt fede mus

Undersøgelserne viste klart, at mus, der havde fået antibiotika i de første leveuger, havde en markant større tendens til at udvikle fedme end de øvrige mus. Særligt, når de havde adgang til fed mad.

– Når vi gav mus mad med mange kalorier, blev de fede. Når vi gav mus antibiotika, blev de fede. Men når vi gav musene antibiotika og adgang til kalorierig mad, blev de ekstremt fede, siger Dr. Martin Blaser, der er medforfatter til studiet.

Et kritisk tidspunkt i barndommen

Forskerne mener, at der er et særligt kritisk tidspunkt barndommen, hvor selv kortvarig behandling med antibiotika kan forårsage en “omprogrammering” af stofskiftet. De mener, at årsagen skal findes i sammensætningen af de millioner af gavnlige bakterier, musen har i tarmen. Om denne problematik kan overføres direkte til mennesker er dog endnu uvist – men meget tyder på det.

Forskerne kunne se, at antibiotikummet gav midlertidige forstyrrelser i tarmfloraen hos musene, men de var usikre på, om det var disse ændringer, der førte til fedme senere i livet, eller om det var selve antibiotikummet. Derfor overførte de tarmbakterier fra musene, der havde fået antibiotika, til nogle særlige mus uden tarmflora. Her kunne de snart se den samme fedmeudvikling.

Ukendte konsekvenser af penicillin

Forskerne kan ikke fastslå, at forsøget kan overføres direkte til mennesker. Og de vil ikke anbefale, at læger undlader behandling med penicillin til børn, når det er nødvendigt.

Men resultaterne af studiet efterlader alligevel det indtryk, at der er behov for at overveje brugen af antibiotika, da det kan have nogle langsigtede konsekvenser, vi ikke tidligere har været opmærksomme på.

Kilder (læs mere): forskning.no, cell.com (hele studiet som pdf)

Forrige artikelTræn knoglerne i form

Næste artikelPorrer styrker immunforsvaret

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.