Liv

Pensionsopsparing: Grøn helt eller sort skurk?

Foto: Shutterstock
16. september 2021

Pensionskasser har et ansvar for at forvalte danskernes penge på en udbytterig måde. Men ansvaret stopper ikke der, hvis man spørger Verdensnaturfonden. Fonden mener nemlig, at selskaberne skal være med til at fremme klimadagsordenen ved at vælge grønne investeringer. En omvæltning, som tager tid, men er i gang, ifølge flere pensionskasser.

Pensionsopsparing kan måske virke en smule indviklet at sætte sig ind i. Og lad os være ærlige, ordet i sig selv lyder ikke som overskriften på en underholdende eftermiddag. Men der er mange gode grunde til at kigge sin pensionsopsparing og sin pensionskasse efter i sømmene. Især hvis man har en ambition om at fremme den grønne omstilling.

For faktum er, at selvom du i løbet af et år tænker over dine forbrugsmønstre … selvom du for at være mere klimavenlig tager en lang række aktive valg om, hvilken måde du rejser på ferie, hvilket tøj du køber og hvad for noget mad du spiser, så kan dine penge alligevel arbejde imod dig, hvis pensionsopsparingen bliver investeret i sort industri.

– Hvad en pensionsopsparing bliver brugt til, betyder rigtig meget. Faktisk viser en undersøgelse fra Nordea, at pensionsopsparingen betyder 27 gange mere end alt andet, man kan gøre. Så om pensionen bliver investeret sort eller grønt, er virkelig afgørende, siger generalsekretær i Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg.

For at gøre det nemmere for den enkelte dansker at danne sig et overblik over pensionskassernes investeringsprofil og hvor grønne, de hver især er, udgiver Verdensnaturfonden hvert år en rapport, som indeholder en rangliste over de største selskaber. Selskaber med højeste score er grønnest, mens dem med den laveste score halter efter. Samlet viser rapporten, at der sker en udvikling på området. Flere selskaber stiger i score fra 2019 til 2020.

– Jeg vil gerne rose pensionskasserne, for der sker meget i disse år. Vi ser store fremskridt. Mange selskaber arbejder på at bevæge sig fra det sorte til det grønne. Men vores målestok er Paris-aftalen, og i forhold til den mener vi, at udviklingen bevæger sig for langsomt. Vi kan alle sammen være med til at påvirke den udvikling ved at rykke vores pensionsopsparing, hvis vi ikke er tilfredse med investeringerne og dermed sende et signal, siger Bo Øksnebjerg.

Spørger man pensionskasserne selv, forstår mange af dem godt kritikken.

Medlemspres kan skabe forandring

PKA er den pensionskasse, som ligger i top på Verdensnaturfondens liste. Til spørgsmålet om, hvorvidt udviklingen bevæger sig for langsomt, anerkender ESG-manager Louise Aagaard Jensen synspunktet. Hun understreger dog også, at det ikke er så enkelt at rykke investeringerne i en grønnere retning.

– Det går ikke hurtigt nok i forhold til Paris-målene. Men Rom blev ikke bygget på en dag, og en af vores store udfordringer er, at vi mangler gennemsigtighed og gode troværdige projekter at investere i. Her er en del på vej fra EU, og jeg tror, det kommer til at sætte skub i tingene, siger Louise Aagaard Jensen.

For hende og PKA er den grønne dagsorden vigtig, og de er fuldt ud bevidst om den mulighed de har, for netop at fremme den dagsorden. Det er et ansvar, de er villige til at tage på sig. Både fordi de ser det som en del af deres identitet, og fordi de kan mærke en interesse fra deres medlemmer.

– Det er tydeligt for os både på generalforsamlinger og i hverdagen, at det er noget, medlemmerne går op i. Det har også skubbet til os og gjort, at vi er blevet endnu mere ambitiøse på dette område, forklarer hun.

Det betyder altså noget, at man som almindeligt medlem i en pensionskasse udviser en interesse for grønne investeringer. Samme tendens kan ses hos Akademikernes Pension, som også ligger højt på listen. Her laver de undersøgelser blandt medlemmerne om, hvad der er vigtigt for dem i forhold til deres pensionsopsparing og bruger den viden aktivt.

– Vi gør meget ud af at være i kontakt med medlemmerne. Derfor laver vi også undersøgelser, som vi integrerer i den måde, vi agerer. Her kan vi altså se, at klima er det, der betyder klart mest, så det fortæller os selvfølgelig noget, siger CEO Jens Munch Holst.

Akademikernes Pension begyndte for alvor på deres grønne rejse for fire år siden. Det skyldtes til dels en interesse fra medlemmerne, og dels at selskabet mener, det har et ansvar for at være i front i omstillingen. Men en vigtig pointe er også, at det rent økonomisk giver mening.

“Vi ser det ikke som modstridende at bevæge os i en grønnere retning og tjene penge.”

– Vi er ikke en velgørende organisation – vi skal sikre et afkast – men som det er nu, og som vi tænker, det bliver endnu mere i fremtiden, så er grønne investeringer også en god forretning, siger Jens Munch Holst.

Alle vil med på rejsen

De selskaber, som ligger i top i rapporten; PKA, Akademikernes Pension og AP Pension, fortæller alle tre klart, at de ønsker at tage ansvar i den grønne omstilling. De har flere konkrete tiltag frem mod 2030 for at blive endnu grønnere.

Nogle af de lavere rangerede selskaber giver udtryk for noget lignende. Det gælder blandt andet ATP, som ligger pænt i midten, og Topdanmark som har en bundplacering.

Blandt andet har ATP udvidet sine investeringer i grønne selskaber og arbejder aktivt med også at investere i forsyningsselskaber, som er på vej til at omstille forretningen i en grøn retning. TopDanmark har også en konkret plan om at blive CO2-neutralt i 2030 i deres interne drift, ligesom selskabet har lanceret et nyt pensionsprodukt, hvor investeringerne er underlagt udvidede ESG-krav (ESG = Environment, Social, Governance; Miljø – Sociale forhold – God selskabsledelse). Her mærker selskabet allerede stor interesse fra medlemmerne – særligt i forhold til klimavenlige investeringer.

Pension kan være svært og uoverskueligt, men det har en ekstremt stor betydning, når der tales om den grønne omstilling. Vil man blive klogere på sin egen pensionskasse, kan man læse Verdensnaturfondens vurdering i rapporten “Klimahandling i den danske pensionssektor” eller tale med sit selskab om mulighederne for grønne investeringer

Forrige artikelHvidtjørneketchup

Næste artikelSpis plantebaseret og beskyt dig selv mod corona

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.